Szándéknyilatkozatot írtak alá az érintett elöljárók

Közösen dolgozunk a Nagyhagymás-hegységért!

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá március 18-án, csütörtökön a fenntartható turisztikai és gazdasági fejlesztések érdekében Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószentmiklós megyei jogú város, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok, Gyergyóújfalu és Vasláb község képviselői. Az aláírást egyórás megbeszélés előzte meg az érintett polgármesterekkel a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalban. Házigazdaként Csergő Tibor András polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a közös gondolkodás fontosságára hívta fel a figyelmet, annak érdekében, hogy a Nagyhagymás-hegység övezeti rendezési terve megvalósulhasson.

– Az övezeti rendezési terv első fázisban nem jelent költséget a településeknek, száz százalékban a megyei tanács viszi. Ennek köszönhetően rengeteg tanulmány készül el az élet számos területéről, ami remek kiindulási pont a térség fenntartható fejlesztésére. Legfontosabb dolog a természet védelme és a biodiverzitás megőrzése. Szerencsések vagyunk, hogy együtt a rezervátummal évekkel ezelőtt el tudtuk készíteni a menedzsment tervet, amely fenntartható zöld szemléletet képvisel, és jó kiinduló pont a további munkára – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A továbbiakban Kopacz Emőke, a megyei tanács környezetvédelmi részlegének munkatársa, a kezelési terv készítésének koordinátora, valamint a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatósága részéről Hegyi Barna igazgató bemutatta a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park integrált kezelési tervének az előírásait, amivel összhangban kell majd legyen az övezeti rendezési terv is. A kezelési tervet Hargita Megye Tanácsa a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságával partnerségben a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program (POS Mediu) támogatásával megvalósított projekt keretében készítette el, és 2016-ban fogadták el.

Ezt követően Kocs Zoltán, a megyei tanács munkatársa a PUZ megvalósulási fázisait vázolta fel. Az érintett polgármesterek megosztották egymással ezzel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, ami segít a feladatfüzet összeállításában, amivel majd el tudják kezdeni a közbeszerzési folyamatot a rendezési terv elkészítéséhez.

A találkozó végén a településvezetők a szándéknyilatkozat aláíróiként megerősítették azon közös törekvésüket, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak fent egymással, közösen végzik a feladatokat a Nagyhagymás-hegység övezeti rendezési terv megvalósulása és a térség fenntartható turisztikai és gazdasági fejlesztése érdekében.


Kérem ossza meg ismerőseivel: