„Szent István nézz Mennyből le”

A magyarországi közmédia ünnepi műsorajánlója

Augusztus 20-ára a közmédia gazdag műsorválasztékkal készül. Az ünnepi palettán helyszíni közvetítések, vallási műsorok és igényes filmek szerepelnek.

Az ünnep reggelén Szent István király és Árpád-házi szentjeink örökségéről, államiságunk és hitünk gyökereiről, valamint máig ható erejéről beszél Kercza Asztrik ferences szerzetes (Hajnali gondolatok, Duna 5.50).

„Szent István az ’új ember’, aki Isten rendeléséből feltűnt történelmünk kezdetén – osztja meg gondolatait a Szombati imádságban Ternyák Csaba, az egri egyházmegye főpásztora. – A ma embere Ő. Mert az igazság mindig időszerű, és ugyanúgy nem veszíti el aktualitását, miként a jóság, az igazságosság és a szentség. Adja Isten, hogy ma is hallgassunk erre az emberre, Istvánra, aki a magyarok királya és nevelője.” (Kossuth Rádió 6.06).

A Magyar évszázadok sorozat Szent István király intelmeivel foglalkozik, amelyet Imre fiának szánt, s melynek egyes részeit – az évszázadok során – eleinte törvényként alkalmazták (M3 6.35).

Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását és a tisztavatást a közmédia a Kossuth térről közvetíti. A ceremónián Simicskó István honvédelmi miniszter mond köszöntőt, az ünnepi szónok Áder János köztársasági elnök lesz (Duna 8.30).

D_KOS20150820023

A kenyér, vagy, ahogy őseink mondták, az élet a vezérmotívuma a Szellem a fazékban című népszerű gasztro-kulturális magazinműsornak. Vinkó József szerkesztőt ezúttal a kenyérünnep foglalkoztatta: hazánkon kívül volt-e, van-e a világban ehhez hasonló szép hagyomány (Kossuth Rádió 9.30).

A magyar szentek és boldogok – Szent István király. A filmből a nézők az első királyunk állam- és egyházszervezői munkásságát ismerhetik meg. Jankovits Marcell rendező egyben a film narrátora is. Szemléletesen mutatja be az ezredforduló korát, a történelem viharaiból megmaradt emlékeinket. A gazdagon illusztrált filmet animáció is színesíti (Duna 10.30). A Szent István Rend-díjak átadását a közmédia a Sándor-palotából közvetíti (Duna 11.00).

Nemeskürty István irodalomtörténeti sorozatából, A magyar irodalom képes történetéből egy kivételesen mély műveltségű embernek, a magyar kultúra iránti rajongása, Istenhite és hazaszeretete csendül ki. (M3 11.15).  

A Déli harangszót a Kossuth Rádió a szentkirályszabadjai római katolikus templomból közvetíti. A falunak egykor Szent István adott nemesi kiváltságokat, a gesztust a település neve is őrzi.

Gárdonyi Géza híres regényét dolgozza fel az 1942-ben készült Isten rabjai című film. Az alkotásban Jancsi fráter alakját Szilassy László, Margit hercegnő szerepét Bulla Elma alakítja (Duna 13.25).

Isten_rabjai

A cseperedő leányzók Az okos lány című Grimm mese adaptációjából meríthetnek praktikus ötleteket. Egy falusi lány felkelti a fiatal király érdeklődését rendkívüli leleményességével, ezért a király nehéz feladatot ad neki. Ám a király emberére, vagyis inkább asszonyára talál, mert a lány el is megy a királyhoz meg nem is, lesz is rajta ruha meg nem is, visz is ajándékot meg nem is, pont úgy, ahogy a király meghagyta neki (m2 14.15).

Okosl--ny(2)

A Szent Jobb lakat alatt műsor a szent ereklye közelmúltbeli történetébe avatja be a hallgatót. Feleleveníti a Rákosi-korszakot, amikor a Szent Jobbot 1950-től a Bazilika páncélszekrényébe kellett elzárni, az enyhülést, az első országjárást, s a rendszerváltást, miután 1989. augusztus 20. óta ismét megrendezik a hálaadó körmenetet (Kossuth Rádió 15.07).

A Szent István-napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet a Duna a budapesti Szent István-bazilikától közvetíti. A szentmisét bemutatja dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, szentbeszédet mond Josip Bozanič bíboros, zágrábi érsek (16.55). Ezt követően az estét a Tűzijáték teszi emlékezetessé (Duna, Duna World 21.00).

D_KOS20150820090

A vidámságot lopja a nézők estjébe a Budavári Palotakoncert. Ezúttal a könnyű daljátékok kedvelői várvédő-operettgálát láthatnak az Oroszlános udvarból, amelyen “katonás, huszáros, váras számok” hangoznak el. A negyedik Palotakoncert őrzi megálmodói eredeti célját: minél több emberhez eljuttassák a magyar operettet (Duna 21.35).

A klasszikus zene kedvelőinek a Bartók Rádió egy igazi különlegességet kínál. Erkel Ferenc István király című operája a bemutatón hangos sikert aratott, majd eltűnt a repertoárból. Több mint száz évvel a premier után egy alaposan átdolgozott változatát ismerhetik meg a hallgatók (19.00).

Kérem ossza meg ismerőseivel: