Szeptember 27-én, vasárnap lesznek az önkormányzati választások Romániában

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről

Döntő házként megszavazta szerdán a képviselőház az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló RMDSZ-es törvényjavaslatot.

A tervezetet 253 támogató és 2 ellenszavazattal, 36 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A kormány hasonló tartalmú tervezetét elutasították a képviselők.

Gabriel Andronache liberális képviselő felszólalásában azt mondta, a parlament “büszkeségből” utasította el a kormány törvényjavaslatát.

Erre reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti képviselő rámutatott, az RMDSZ tervezete teljesebb, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy több előírást is átvettek a kormány tervezetéből.

A szenátorokhoz hasonlóan a képviselők is elutasították a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon javaslatát, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, a szavazókörök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében legyen kétnapos az önkormányzati választás, azaz 26-án, szombaton is lehessen szavazni.

Az elfogadott tervezet értelmében szeptember 27-én, vasárnap tartják az önkormányzati választásokat Romániában.

A jogszabályjavaslat – többek között – rendelkezik a választási bizottságok összetételéről, a szavazóbiztosok és a szavazókörzeti elnökök napidíjáról, és azt is előírja, hogy a választási bizottságok tagjai, a kisegítő műszaki személyzet, a küldöttek, a számítógép-kezelők és a választópolgárok is ingyenes védőfelszereléseket kaphatnak. Az egészségügyi védőeszközöket az egészségügyi minisztériumnak kell biztosítania, és a szaktárca felel a helyiségek fertőtlenítéséért is.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: