Szerdától fogadják az igényléseket

Kérhető a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásának támogatása

Szerdától fogadják az igényléseket a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását fedező állami alapokra – jelentette be kedden Violeta Alexandru munkaügyi miniszter

“Az utolsó száz méteren vagyunk az előkészületekkel, hogy szerdától az érintettek tudják benyújtani a szükséges iratokat a kormányintézkedés révén igényelhető alapokra” – fogalmazott nyilatkozatában a tárcavezető.

A munkáltatóknak elektronikus úton kell elküldeniük a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségekhez a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaik jegyzékét, egy igénylést, illetve egy felelősségvállalási nyilatkozatot.

Azoknak, akiknek nem egyéni munkaszerződésük volt, hanem egyéni vállalkozókként dolgoztak vagy szerzői jogdíjakból származó jövedelmük volt, a megyei szociális és kifizetési ügynökségeknél kell jelentkezniük. Ugyanez érvényes a sportklubok nem egyéni munkaszerződéses alkalmazottaira is. Az ebbe a kategóriába tartozóknak is kérvényt és saját felelősségre írt nyilatkozatot kell benyújtaniuk, a sportkluboknak pedig csatolniuk kell azoknak a sportolóknak a listáját, akik számára igénylik a támogatást.

“Egyik kategória esetében sincs szükség a sürgősségi helyzetet megállapító tanúsítványra. A kormány jelen helyzetben csökkenteni akar minden bürokratikus akadályt” – tette hozzá még Violeta Alexandru.


A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak állami juttatását a szerződés felfüggesztésének napjától a szükségállapot utolsó napjáig számolják, amennyiben a tevékenység folyamatosan fel volt függesztve – közölte keddi sajtóértekezletén Victor Picu, az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) elnöke.

A tisztségviselő emlékeztetett: az ANOFM már egy hete beüzemelt egy telefonvonalat, amelyen az érintettek tájékozódást kaphatnak a juttatás biztosításával kapcsolatban.

Picu elmondta: az igényléseket kizárólag elektronikus úton lehet eljuttatni az ANOFM megyei kirendeltségeihez.

Az államtitkár kijelentette: ‘megpróbálják’ a juttatásokat a vonatkozó sürgősségi kormányrendeletben előírt 15 napos határidő előtt átutalni.


A kényszerszabadságon lévők juttatása nem haladhatja meg a bruttó hazai átlagbér 75%-át, azaz a 4072 lejt, amiből levonják az adót és a társadalombiztosítási járulékokat – közölte kedden Alin Ignat, az Országos Szociális és Kifizetési Ügynökségek (ANPIS) tevékenységét koordináló munkaügyi államtitkár.

A tisztségviselő elmondta: a hozzájárulások befizetésének határidejét és módját közös rendeletben szabja majd meg a munkaügyi miniszter és a pénzügyminiszter a következő napokban.

Ignat hozzátette: az a céljuk, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását a kérés benyújtásától számított legtöbb 10 napon belül átutalják.

Emlékeztetett: az igényléseket kizárólag elektronikus úton lehet eljuttatni az ANPIS megyei kirendeltségeihez.

A március 16-31. közötti időszakra április 1-10. között, az április 1-16. közötti időszakra május 1-10. között fogadják a kéréseket.

Az államtitkár szerint a hatóságok egyéb adatokat is kérhetnek, például az alkalmazottak bankszámlaszámát is, hogy ‘biztosak legyenek abban’, a megfelelő személyhez kerül a pénz.

Az ANPIS-hoz azok fordulhatnak, akiknek nem egyéni munkaszerződésük volt, hanem egyéni vállalkozókként dolgoztak, családi vállalkozók voltak, akiknek szerzői jogdíjakból származó jövedelmük volt, a fogászati rendelők, pszichológiai és más kabinetek alkalmazottai, valamint a sportklubok nem egyéni munkaszerződéses alkalmazottai. A feltétel minden esetben az, hogy a koronavírus-terjedése kapcsán hozott rendelkezések miatt függesztették fel a tevékenységet. Az ebbe a kategóriába tartozóknak kérvényt és saját felelősségre írt nyilatkozatot kell benyújtaniuk, a sportkluboknak pedig csatolniuk kell azoknak a sportolóknak a listáját, akik számára igénylik a támogatást.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter kedden megerősítette, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását nem a vállalkozónak kell fizetnie, azt – az országos bruttó átlagbér 75%-ának szintjéig – teljes egészében az állam utalja.

A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását fedező állami alapokról szóló sürgősségi kormányrendelet hétfő este jelent meg a Hivatalos Közlönyben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: