Szigorították a rendkívüli intézkedéseket

Betiltják a száz főnél nagyobb, beltéri tömegrendezvényeket

A koronavírus terjedésének fékezését célzó újabb szigorító intézkedéseket jelentett be szerdán Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője.

Arafat rámutatott, az állami intézményeket arra kötelezik, hogy a tömegközlekedési eszközök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében szabjanak meg három időpontot alkalmazottaik számára a munka elkezdésére, illetve befejezésére.

Ugyanezt javasolják a hatóságok a 99-nél több személyt foglalkoztató magáncégeknek is. “Az ajánlás Bukarestre és a megyei jogú városokra érvényes március 12-étől március 31-éig, és szükség esetén meghosszabbítható” – fogalmazott Arafat a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájékoztatón.


Március 31-éig betiltják a zárt térben zajló, százfősnél nagyobb kulturális, tudományos, művészeti, vallási és sportrendezvényeket – közölte szerdán az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője, Raed Arafat.

“Ez azt jelenti, hogy a színházakban, mozitermekben vagy más, szintén zárt térben zajló események 100 fő alatti részvétellel rendben vannak, 100 személy fölött azonban nem. Azok a tevékenységek, amelyek megtarthatók a szabadban is – mint például bizonyos vallási tevékenységek, amelyek során nem kell mindenkinek bemennie a templomba – szintén kivitelezhetők” – fogalmazott Arafat.


Az egyetemek függesszék fel a hagyományos kurzusokat március 31-éig, szólított fel szerdán Read Arafat, az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője.

‘A bentlakások ügye is felvetődött, de ebben az esetben az egyetemekre bízzuk, hogy megoldásokat találjanak. Esetleg csökkentsék az ott levő diákok számát: aki dolgozik, maradjon, aki nem, az menjen haza’ – szögezte le a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájákoztatón.

A belügyi államtitkár azonban rámutatott, mindenképpen javasolt a távoktatási módszerek, például on-line kurzusok használata ebben az időszakban.


4000 eurós bírsággal sújtják azokat a személyeket, akik nem tartják be az otthoni elkülönítésre vonatkozó rendeletet, és a bírság többször is kiróható, ha az illető személy több ízben vét a szabály ellen, jelentette ki szerdán Raed Arafat, az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője.

‘A bírság értéke euróban 4000 euró. Ha szükséges, többször is kiróható ugyanazon, otthoni elkülönítésben levő személyre, ha többször elkapják, hogy elhagyja a lakását. Hunyad megyében két személyt bírságoltak meg, mert azt nyilatkozták, hogy Olaszország vesztegzáron kívüli vidékéről érkeznek, de a vizsgálatok során kiderült, hogy éppen a koronavírus által érintett térségből jöttek. Két Călăraşi megyei személy azt nyilatkozta a határnál, hogy otthoni elkülönítésbe mennek, de mindeddig nem érkeztek meg lakhelyükre’ – fejtette ki Arafat a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

A határrendészet figyelemmel követi az útmegszakítással Romániába érkező légi járatokat, az utasok nem tudják eltitkolni a hatóságoktól, hogy melyik országból indultak, figyelmeztetett ugyanakkor.

Kedden az országba érkezők közül többen is megpróbáltak kibújni a karantén kötelezettsége alól, mondta még Arafat, hangsúlyozva, hogy senkivel sem tettek kivételt.

‘Megkérem a járvány sújtotta térségekből érkező személyeket, hogy értsék meg ezt a dolgot. Nem tehetünk kivételt senkivel. A gyermekes családoknak olyan szobákat biztosítottunk a karanténhelyiségekben, ahol együtt lehet a család’ – fűzte hozzá Arafat.

Eddig összesen 300 ezer lej értékben róttak ki bírságot az egészségügyi ellenőrök a lakhelyi elkülönítés szabályait megszegőkre – nyilatkozta szerdán Nelu Tătaru egészségügyi minisztériumi államtitkár.


Nem minősülnek a vörös zónából érkezőknek azok a román állampolgárok, akik Franciaországból, Németországból vagy Spanyolországból térnek haza – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A kockázati zónákba való besorolás felülvizsgálatára vonatkozó döntést csak az országos vészhelyzeti bizottság hozhatja meg a koronavírus terjedésével kapcsolatos minden információ alapos mérlegelése után – hangsúlyozzák a tájékoztatásban.


A határrendészet figyelemmel követi az útmegszakítással Romániába érkező légi járatokat, az utasok nem tudják eltitkolni a hatóságoktól, hogy melyik országból indultak – közölte szerdán az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője. Raed Arafat szerint volt már példa arra, hogy megkísérelték megtéveszteni a hatóságokat.

A belügyminisztériumi államtitkár szerint jelenleg 752 személy van intézményes karanténban az országban, közülük 429-en Magyarországon, 23-an Szerbián, 70-en Bulgárián, 94-en Ukrajnán keresztül érkeztek Romániába.

“Hangsúlyozni szeretném, hogy a határrendészet figyelemmel követ valamennyi útmegszakításos járatot, így a Romániába érkezők nem tudják eltitkolni, honnan indultak el” – hívta fel a figyelmet Arafat, példaként említve, hogy voltak, akik Olaszországból indulva Ukrajna érintésével Giurgiun keresztül léptek be az országba, és közben többször is átszálltak, hogy eltitkolják, honnan jönnek. “A felelősségérzetükre apellálunk, mert saját szüleiket, nagyszüleiket sodorják veszélybe” – tette hozzá.

Az államtitkár ugyanakkor felszólította a külföldről érkezőket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal a vírus terjedésének fékezése érdekében.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: