(Szín)házimozi különkiadás a Figuránál

Tánc világnapi vetítés és Tóték

A hétvégi (szín)házimozi mellett soron kívüli vetítések is szerepelnek még az áprilisi kínálatban.

A Tánc Világnapja alkalmából április 29-én 10.00 órától egész nap elérhető lesz a színház YouTube-csatornáján a 2009-ben bemutatott Játszótér című mozgásszínházi előadás, mely alkalommal Bozsik Yvette magyarországi koreográfus első ízben dolgozott együtt a gyergyószentmiklósi társulat prózai (!) színészeivel.

Az előadást főként egy Kenneth MacMillan- és egy Nizsinszkij-koreográfia inspirálja. A helyszín egy játszótér, ahol gyerekruhába öltözött felnőttek játszanak. Azonban kiderül, hogy nem is játszótér ez, hanem elmegyógyintézet. Az előadás különlegessége az a munkamódszer, amellyel Bozsik a Figura Stúdió Színház tagjaival dolgozik: az előadás több jelenetének vázát, alapját a színészek – egy-egy meghatározott témára (játszótér, tengerpart, gyerekkor stb.) készített – improvizációi adják.

jatszoter

A Figura Stúdió Színház történetében kiemelt helyet foglal el a mozgásművészet, a gyergyószentmiklósi társulat a 2000-es évektől kezdve rendszeresen jelentkezett mozgás- és táncszínházi produkciókkal, 2006-2016 között pedig saját kiadású táncszínházi fesztivált is szervezett dance.movement.theatre címmel.

Április 30-án, csütörtök este 19 órától a 2019-2020-as évad nagytermi előadása, Örkény István Tóték című tragikomédiája látható a Figura Facebook-oldalán. A szeptemberben bemutatott előadást Florin Vidamski Németországban élő rendező állította színpadra. Az iskolai oktatás felfüggesztésének idején az előadást különösen a középiskolások figyelmébe ajánlják.

Az előadás a mások által (jószándékúan vagy akaratlanul) krízishelyzetbe kényszerített embert vizsgálja, az áldozat-hóhér fogalompár révén pedig főként az áldozatképzés folyamatát. A boldogság és egy ideál elérésének illúziója, legyen bármilyen apró vagy hatalmas is ez a bizonyos ideál. Az áldozathozatal szükségességének a parabolája abban a pillanatban, mikor az ismert emberi élet díszleteit elkezdi fenyegetni a háború által meghatározott, domináns agresszió.

totek1

„Nevetséges, közben szívszorongató. A balkáni temperamentum karikatúrája, amennyiben ostoba, hamvukba holt célok érdekében összpontosulnak az energiák. Értékekben gazdag, közfogyasztóknak és ínyenceknek egyaránt jó szívvel ajánlható előadás.” – írja az előadásról Balogh Tibor kritikus.

A Figura Stúdió Színház sajtóközleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: