Szombaton veszi kezdetét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

„A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a város személyes története”

Szombaton veszi kezdetét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely ismét színes programkínálattal várja a régizene szerelmeseit. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője és Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere július 7-én, csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál idei tematikáját, programjait és más fontosabb részleteket.

– Nyilvánvalóan városvezetői minőségemben vagyok itt, de személyes szálak is fűznek a fesztiválhoz, hiszen negyven éve én is résztvevője vagyok, kolozsvári lakosként elsősorban a Magyaradáson keresztül, majd Csíkszeredába költözésünk után a közönség soraiból követtem az eseményeket. Egy alkalommal előadóként is szerepeltem a Lux Aurumque kórussal, és mesterkurzus-hallgató is voltam.

Ennek a fesztiválnak az a legfőbb értéke, hogy személyes története a városnak. Olyan tökéletes már, mint egy gyöngysor, sem elvenni nem szabad belőle, sem hozzátenni nem kell igazán – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel a kultúráért felelős alpolgármester.

Filip Ignác a fesztivál zenei tartalmáról, témájáról és a XIII. Régizenei Nyári Egyetem részleteiről számolt be.

– A fesztivál idei fő témája az utazás. Amit nem szabadott tennünk az elmúlt másfél évben, azt most megtesszük zenében, és szeretettel várunk mindenkit, hogy tartson velünk. A fesztivált a világszinten egyik legnagyobb és leghíresebb régizene együttes, a szerb Renaissance együttes koncertje nyitja meg, 18.30-tól. Vasárnap 13.30-tól a Kájoni Consort, 18 órától a Musica Historica és francia meghívottjuk, Miquėu Montanaro lépnek fel, a napot pedig Erdal Şalikoğlu zárja 20 órától. Hétfőn 19 órától Jiří Havrlant koncertje, míg kedden, ugyancsak 19 órától a Fonte Di Gioia kolozsvári együttes koncertje hallható. A szerda a fesztivál visszatérő vendégeként ismert Le Baroque Nomade zenekaré, akik 19 órától koncerteznek. A bukaresti Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus a fesztivál első kiadásain is jelen volt, így semmiképpen sem hagyhattuk ki őket a koncertkínálatból – az érdeklődők csütörtökön 19 órától hallhatják őket. Pénteken a XIII. Régizenei Nyári Egyetem Kurzuszáró hangversenyeire kerül sor 11 és 15 órától, majd 22 órától Caius Hera lép színpadra. A szombat a gyermekeké, a Reneszánsz gyermeknapon lehet játszani, muzsikálni, kézműveskedni, késő délután pedig a Carmina Renascentia és a 25 éves Codex zenekar koncertjén lehet részt venni, 18 és 19 órától. A fesztivál utolsó napját az Ars pro Toto csíkszeredai énekegyüttes nyitja 11.30-tól és a Barokk Fesztiválzenekar fellépése zárja 19.30-tól – összegezte a fesztivál kínálatát a művészeti vezető.

A koncertek helyszínei a Csíki Mozi, a Mikó-vár, a Márton Áron Főgimnázium díszterme, a Milleniumi templom, a Csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilika és a Szent Ágoston templom. A fesztivál kísérőrendezvényekben sem fukarkodik, biciklis és gyalogos barangolást, valamint régizenés borvacsorát kínál az érdeklődőknek. Ezeken a programpontokon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, érdeklődni és jelentkezni a 0741 572 803-as telefonszámon lehet.

A XIII. Régizenei Nyári Egyetem idén hat mesterkurzussal jelentkezik, ezek a következők: Orgona; Furulya, fuvola; Csembaló, klavikord; Viola da gamba és violone; Barokk hegedű; valamint Ének.

Ferencz Angéla a fesztivál kapcsolatainak, együttműködéseinek fontosságát emelte ki. Elmondása szerint a Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala együttműködése nagyon gyümölcsöző, a fesztiválhoz való hozzáállás és a támogatás új lendületet adott a fesztiválszervezésnek.

–  Július 13-án kedden 15 órától nemzetközi konferencia veszi kezdetét, amely a Zenehíd címet kapta. A konferencia az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával megvalósuló Music Bridge / Zenehíd Művészeti Projekt része.

A Román Kulturális Intézettel van egy évek óta jól működő kapcsolatunk, a Madrigal fellépése kapcsán köszönjük az Intézet támogatását.

Szó volt Jiří Havrlant cseh csemballóművész fellépéséről, aki a 2019-es kolozsvári La Stravaganza barokk zenei fesztivál keretében szervezett csembalóverseny egyik első díjasa. A verseny nyertesei a következő évben felléphetnek a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, ez is a kapcsolatokat erősíti, továbbá a fiatal tehetségeket támogatja.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a belépők árából ösztöndíjat ajánl fel egy zenei pályára készülő középiskolás diáknak és egy egyetemistának vagy pályakezdőnek, aki szeretne továbbtanulni, fejlődni, ezzel is hozzájárulva az utánpótlás-neveléshez.

Egy másik történet, ami összekapcsolja a zenét a képzőművészetekkel, és egy évek óta jól működő kapcsolat eredménye: minden évben van egy emléktárgy, amit a meghívott zenészek kapnak, és ez idén nem más, mint Siklódy Ferenc grafikája – tudtuk meg a Kulturális Központ menedzserétől, aki hozzátette: a fesztivál egyik újítása, hogy a reklámtárgyként gyártott fesztiválos vászonszatyrok idén a régebbi fesztiválok bannereiből készültek, amivel hangsúlyosan az újrahasznosítás és a környezettudatosság mellett teszik le voksukat. Ez a gondolat – mint mondta – nagyon jól illik a fesztivál és a város szellemiségéhez, és talán követendő példa is lesz.

A fesztivál teljes programja és további részletei megtalálhatók a regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyek elővételben online megvásárolhatóak a https://magtar.ro/veddahelyit/ oldalon vagy a koncertek előtt egy órával a helyszínen. A belépők ára 15 és 25 lej között váltakozik, emellett a fesztiválra bérletet is lehet váltani, a 9 napos kedvezményes bérlet ára 120 lej. A jegyekkel kapcsolatos információkat a https://regizene.ro/hu/jegyek-2/ linken találják.


A Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtóirodája

Fotók: Ádám Gyula

Kérem ossza meg ismerőseivel: