Szombatonként 8 és 13 óra között ismét lesz hetipiac

A 8-as számú katonai rendelet szerint a kistermelői piacokat nyitva kell tartaniEhhez kell alkalmazkodnia Gyergyószentmiklósnak is.

Holnaptól szombatonként 8 és 13 óra között ismét lesz hetipiac, de ennek feltétele a járványügyi intézkedések legszigorúbb betartása.

A gyergyószentmiklósi piac árusaira vonatkozó szabályok:
A piac területén csakis kistermelők árulhatnak és csakis saját maguk által előállított élelmiszereket és élelmiszer alapanyagokat. A termelői engedélyük ki kell legyen függesztve. Viszonteladók, kereskedők nem árusíthatnak.
Az árusok csakis a piacfelügyelet által, egymástól megfelelő távolságra kijelölt asztalokat foglalhatják el.
Minden árus köteles szájmaszkot és védőkesztyűt viselni.

A vásárlókra vonatkozó szabályok:
A vásárlók számára is kötelező a maszk viselése.
A piacra csak a Békény utcai főbejáraton lehet belépni, távozni pedig csak a Meszes utcai kapun.
A piac környékén és területén is kötelező betartani a járványügyi rendelkezéseket: három személynél nagyobb csoportosulások nem alakulhatnak ki. Mindenki meg kell tartson legalább 1,5 méternyi távolságot minden más személytől.
11 és 13 óra között a 65 éven felüli személyek előnyt élveznek a belépésnél.

piac2

Azon 65 év fölötti gyergyószentmiklósi személyek, akiknek a polgármesteri hivatal még nem biztosított ilyent, ingyenesen kaphatnak maszkot a piac bejáratánál
Egyszerre csak annyi vásárló tartózkodhat a piac területén ahány árus.
A piacra egy családból csak egy személy léphet be. A vásár ezúttal nem szabadidős program, nem közösségi találkozóhely, hanem szükséglet!

További intézkedések:

A piacon pénteken megtörtént a fertőtlenítés.
Fontos tudni, a törvény nem teszi lehetővé, hogy csak helyi termelők árusíthassanak, bárkit be kell engednünk, akinek ehhez megvannak a szükséges termelői bizonylatai, bárhonnan is jön.
A piacon és környékén az illetékes rendfenntartó szervek szigorúan betartatják a járványügyi előírásokat. Bírságra számíthatnak az ezeket megszegők.

piac4

Ellenőrizni fogják a saját felelősségekre kiállított nyilatkozatokat, meg fogják akadályozni a csoportosulások kialakulását. Mindenkitől felelősségteljes viselkedést kérünk!
A belépéskor mindenkinek mérni fogják a testhőmérsékletét, akinek láza lenne, azt orvoshoz fogják irányítani.
Mindenkinek kézfertőtlenítőt biztosítanak, és csak azután lesz lehetséges a belépés.

Figyelmeztetés:
Felszólítunk mindenkit, hogy a piacon a rendkívüli helyzet végéig mondjunk le az áru válogatásáról. Az árut csak az eladó foghatja meg. Ha egy terméket a vásárló megfogott, megtapogatott azt vásárolja is meg, ezzel is csökkentsük a veszélyét, hogy a vírust esetleg továbbadjuk.
Járványügyi szakemberek javasolják, hogy bármilyen megvásárolt élelmiszert érdemes pár napig félretenni, míg az esetleg rátelepedett kórokozó elpusztul, és csak utána fogyasztani, természetesen miután jól megmostuk.
A gyergyószentmiklósi önkormányzat ezúton is figyelmeztet mindenkit, hogy a katonai rendelet ugyan kötelez a piac megnyitására, de tudatában kell lennünk, hogy egy hely, ahol nagyszámú embertömeg fordul meg, az a fertőzés terjedése szempontjából lehetséges veszélyforrásnak tekintendő. Ezt a kockázatot vegyék figyelembe, amikor a piacra indulnak.

Gyergyószentmiklós Önkormányzata

Kérem ossza meg ismerőseivel: