Szükség- és ostromállapot ideje alatt online is folyhat az iskolai és az egyetemi oktatás

Klaus Iohannis államfő csütörtökön hirdette ki a törvényt

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely szerint szükség- és ostromállapot ideje alatt online is folyhat az iskolai és az egyetemi oktatás.

Az Ecaterina Andronescu szociáldemokrata szenátor által benyújtott javaslatot július 27-én fogadta el döntő házként a szenátus. A javaslatot 102-en támogatták szavazatukkal, 26-an ellene szavaztak.

Andronescu a plénum előtt kifejtette: a törvénytervezet az oktatási törvényt egészíti ki, és megteremti a lehetőséget a tanulásra szükségállapot vagy ostromállapot idejére is. A tanuláshoz való jog ugyanis az alkotmány által garantált, alapvető jog.

A szenátor elmondta, az idei rendkívüli helyzetben nem volt törvényi biztosítéka a tanuláshoz való alapvető jog gyakorlásának. Ezt a hiányt pótolják most a törvény kiegészítésével.

A javaslatot korábban a képviselőház elutasította.


Kihirdette az államfő az iskola utáni iskola típusú foglakozások törlesztésére szolgáló oktatási utalványokról szóló törvényt

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő az iskola utáni iskola típusú foglakozások törlesztésére szolgáló oktatási utalványokról szóló törvényt.

A szenátus július 27-én fogadta el döntő házként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezését, amelynek értelmében a tanügyminisztérium oktatási utalványokat bocsáthat ki a negyedik osztálynál kisebb tanulók részére, állami és magánintézményekben egyaránt, amellyel az iskola utáni iskola típusú foglakozásokat lehet kifizetni.

A voucher csak oktatási célokat szolgál, és nem továbbadható más kedvezményezetteknek. Az utalványt személyre szólóan adják a gyermek szülőjének/törvényes képviselőjének kérésére.

A kezdeményezők szerint a jogszabály támogatást jelent a nehéz helyzetben lévő családoknak, hogy iskolába küldjék gyerekeiket.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az iskolaköteles gyerekek mintegy 27 százaléka marad ki a kötelező oktatásból.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: