Tájékoztató kampányt indítanak az ember−medve együttélésének javításáért

Kérdőíves módszerrel is felmérik a medve okozta problémákat

„Kommunikációs és tájékoztató kampányt indítunk az ember−medve konfliktusok megelőzésére. Vissza kell találnunk egy egyensúlyi helyzethez, és a minisztérium azon dolgozik, hogy megoldásokat találjon arra, hogy a medvetámadások csökkenjenek. Ezt a célt szolgálják a tavasszal bevezetett megelőzési kvóták és az azonnali beavatkozás szabályozása is. Ezek kiegészítéseként a kampány célja, hogy tájékoztassuk a lakosságot, a turistákat, de a gazdákat is arról, hogyan előzhetik meg a támadásokat, hogyan kezeljék a kritikus helyzeteket” – számolt be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A tájékoztató kampány részeként televíziós, rádiós és internetes információs anyagok készülnek, valamint kérdőíves módszerrel is felmérik a leggyakoribb problémákat. A kampány egy átfogó program része, amely a barnamedve-populáció megfigyelését és hosszú távú szakszerű menedzsmentjét célozza. A 2021-ben indult projekt a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében, mintegy 10 millió eurós költségvetéssel valósul meg. A program kiemelt része a medveállomány genetikai felmérése, a menhelytelepítés és villanypásztorok felszerelése is. Az elmúlt periódusban több mint 400 villanypásztort osztottak ki a vadászterületek kezelőinek, felszerelték a genetikai laboratóriumot, és mintegy 700 személy részvételével napokon belül elindul a genetikai minták begyűjtése. A felmérés során nagy pontossággal állapítják meg a medvepopuláció sűrűségét, továbbá a populáció korosztály és ivar szerinti összetételét.

A tájékoztató kampány indításakor a tárcavezető arról is beszélt, hogy európai szinten is változás várható a nagyvadak kezelésére vonatkozó irányelvekben. „12 uniós tagország kérte az élőhelyvédelmi direktíva módosítását a barnamedve- és farkaspopulációk kezelésére vonatkozóan, ezekben az országokban ugyanis egyre több a nagyragadozók és az ember közötti konfliktus, a vadkárok száma. Ami Romániát illetti, a szaktárca tavaly sürgősségi rendeletben hagyta jóvá a veszélyes medvékkel szembeni azonnali beavatkozást, amelyet a települések külterületére is kiterjesztettek. Ugyanakkor egy olyan rendelettervezetet dolgoztunk ki és bocsátottunk közvitára, amellyel az emberre támadó medvék esetében lehetővé tesszük az azonnali kilövést, mert megengedhetetlen, hogy amikor emberi élet kerül veszélybe, még hetekig várjanak az engedélyre” – hangsúlyozta Tánczos Barna.


rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: