Tanévkezdésre vonatkozó intézkedési tervezetek

Továbbra is kötelező lesz a védőmaszk viselése az iskolák zárt tereiben

A 6 évnél nagyobb gyerekek esetében az új tanévben is kötelező lesz a védőmaszk viselése az oktatási intézmény zárt tereiben – jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter pénteken, a miniszterelnök által összehívott, a tanévkezdésre vonatkozó intézkedésekről szóló munkamegbeszélés végén.

A tárcavezető leszögezte, a szabadban – iskolaudvaron – nem lesz kötelező a védőmaszk viselése. A testnevelésórákat inkább a szabadban kell megtartani, és ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, a fertőzöttségi rátától függ, hogy zárt térben megtarthatók-e vagy sem.

Mint mondta, a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy ‘minél hosszabb ideg nyitva kell tartani az iskolákat’, hogy a diákok jelenléti oktatásban részesülhessenek. Hozzátette azonban, hogy ‘biztonságos körülményeket’ kell teremteni az oktatási intézményekben, szükség van az óvintézkedések betartására, hogy a megfertőződés kockázatát minél jobban csökkentsék.

Az iskolákban zajló immunizálásról még folynak az egyeztetések az országos oltáskampányt koordináló bizottsággal, tette hozzá az egészségügyi miniszter.


Cîmpeanu: a tanévnyitók legtöbb másfél órán át tarthatnak, és a résztvevőknek védőmaszkot kell viselniük

Megtarthatók idén a tanévnyitó ünnepségek, de legtöbb egy-másfél órásak lehetnek, és valamennyi résztvevőnek védőmaszkot kell viselnie – nyilatkozta pénteken Sorin Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter rámutatott, tekintve hogy szeptember 13-án kezdődik a tanév, szabadtéren meg lehet tartani a tanévnyitó ünnepségeket, de ezek időtartama nem haladhatja meg az egy-másfél órát, és valamennyi résztvevőnek kötelező módon védőmaszkot kell viselnie.

Bár az új tanévben az iskolaudvaron nem lesz kötelező a maszkviselés, a tanévnyitó kivételt képez ez alól, mert rendszerint nagy tömeg alakul ki, nagyszámú gyerekkel és szülővel – magyarázta az intézkedést a tárcavezető.


Cîmpeanu: a háromnaponkénti tesztelést megtagadó oltatlan pedagógusok nem taníthatnak fizikai jelenléttel 6 ezrelék fölötti fertőzöttségnél

Azok az oltatlan pedagógusok, akik megtagadják a rendszeres, azaz 72 óránkénti koronavírus-tesztelést, 6 ezrelék fölötti fertőzöttségi ráta esetén nem taníthatnak fizikai jelenléttel, nekik “pihenniük kell majd egy kicsit” – közölte pénteki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, amennyiben egy településen a lakosságarányos fertőzési ráta meghaladja a 6 ezreléket, azoknak a pedagógusoknak, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, és nem estek át a COVID-19-en, háromnaponta tesztet kell végezniük. Ha megtagadják a rendszeres tesztelést, nem taníthatnak fizikai jelenléttel – szögezte le. Arra a kérdésre, hogy ilyen esetekben meneszthetik-e őket állásukból, a tárcavezető azt mondta, nem menesztik őket, de “pihenniük kell kicsit”, amíg 6 ezrelék alá csökken a lakosságarányos esetszám.

A miniszter nyilatkozata értelmében az oltatlan tanárok a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál igényelhetik a tesztelést, ez esetben ingyen, ha azonban magán egészségügyi intézményt választanak, maguknak kell állniuk a költségeket. Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter ennek kapcsán megjegyezte, még kérdéses, hogy ingyenes lesz-e a tesztelés azon tanárok számára, akiknek bár lett volna lehetőségük beoltatni magukat, ezt nem tették meg. Elmondása szerint erről később születik végleges döntés.


Cîmpeanu: egyetértettünk abban, hogy 6 ezrelékes fertőzöttségi incidencia alatt nyitva tartjuk az iskolákat

A miniszterelnök által összehívott, a tanévkezdésre vonatkozó intézkedésekről szóló munkamegbeszélés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy az iskolák nyitva maradnak mindaddig, amíg a fertőzöttségi arány 6 ezrelék alatt van az adott településen – mondta el pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A megbeszélés minden résztvevője egyetértett azzal, hogy járványhelyzetben az iskoláknak kell elsőkként megnyitniuk, és utolsókként bezárniuk, így az a megállapodás született, hogy a tanintézetek a 6 ezrelékes küszöb eléréséig nyitva maradnak, ezt azonban még az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU) is jóvá kell hagynia – számolt be a tanügyminiszter a megbeszélés végén.

6 ezrelékes incidencia fölött már eltérő forgatókönyvek lesznek “korosztály és a tevékenység jellege függvényében”, a település vesztegzár alá helyezése esetén pedig magától értetődően bezárnak a tanintézmények is – fűzte hozzá.

‘Én remélem, hogy nem fogjuk meghaladni a 6 ezrelékes küszöböt, tehát minden iskolát nyitva tarthatunk majd’ – fogalmazott Cîmpeanu.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt is elmondta, 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta esetén a tervek szerint a bölcsődék és óvodák nyitva tartanak, az elemi osztályokba járók online oktatásra térnek át – mert az elemisták 12 év alattiak, így ők nem kaphatták meg a koronavírus elleni vakcinát -, a felsőbb osztályba járók esetében pedig még mérlegelik azt a lehetőséget, hogy a beoltott diákok 6 ezrelékes incidencia fölött is tanulhassanak fizikai jelenléttel.

A testnevelésórákat két ezrelékes incidencia alatt zárt térben is meg lehet tartani, és a diákoknak nem kell maszkot viselniük. Ha a fertőzöttségi ráta meghaladja a két ezreléket, szabadtéren kell megtartani az órát, és ha az időjárási viszonyok ezt nem teszik lehetővé, “más tevékenységet kell választani a sport helyett” – magyarázta a miniszter, nyomatékosítva, hogy ezeket az intézkedéseket még az országos vészhelyzeti bizottságnak is jóvá kell hagynia.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: