Tanulók, egyetemi hallgatók, valamint munkaadók, figyelem!

100.000 lejt biztosítanak a tanulók és egyetemi hallgatók alkalmazására a vakáció ideje alatt

100.000 lejt biztosít a Hargita megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség (AJOFM) a tanulók és egyetemi hallgatók alkalmazására a vakáció ideje alatt.

A Hargita megyei AJOFM igazgatója, Tiberiu Pănescu azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a törvény szerint a nyári vakáció ideje alatt havonta 250 lej támogatást nyújt az állam a munkaadóknak erre a célra, legfeljebb 60 napra.

A tanulók és egyetemisták számára legalább a minimálbérnek megfelelő összeget kell fizetniük a munkaadóknak, a 16 évnél fiatalabbak csak a szülők írásos beleegyezése alapján alkalmazhatóak. A kiskorú fiatalok hat óránál nem dolgozhatnak többet naponta, éjszaka egyáltalán nem dolgozhatnak, és a hétvégi munkát is mellőzniük kell, amennyiben lehetséges.

Az igazgató szerint a 100.000 lejes összegből 200 diák és egyetemi hallgató ideiglenes alkalmazását tudnák támogatni, amennyiben két hónapig dolgoznak, azonban a tapasztalatok szerint a nyári vakációban általában egy hónapig dolgoznak a fiatalok, hogy jusson idejük vakációzni is, így 300 személy számára is elegendő lehet ez az összeg.

Az idézett forrás szerint a vakációs foglalkoztatásra szánt összeg megegyezik a tavalyival, ugyanis sok fiatal és munkaadó is kihasználja ezt a lehetőséget.

“A fiatalok zsebpénzt szereznek, mert legalább minimálbérrel honorálják munkájukat, de szakmai tapasztalatra is szert tesznek. A munkaadóknak nyáron folyamatosan szükségük van bedolgozókra, hiszen helyettesíthetik a szabadságon lévő alkalmazottakat. A vállalkozások egy része így próbálja kiképezni a majdani munkaerőt” – magyarázta Pănescu.

Az igazgató elmondta, tavaly nyáron több mint 300 diák és egyetemi hallgató dolgozott a fiatalok munkavállalását ösztönző programon keresztül.

Forráswww.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: