Tehetségmágnes Hargita megyében!

 A fiatal munkaerő vonzása és megtartása érdekében

Hargita megye egy azon 18 szerencsés Duna régióbeli városok, megyék közül, melyek innovatív és hasznos útmutatókat, terveket és eszközöket fejlesztenek a fiatal munkaerő vonzása és megtartása érdekében. Köszönhetően egy új EU által társfinanszírozott projektnek, cél a tehetséges fiatal munkaerő helyben tartása és vonzása, valamint tehetséges fiataljaink bemutatása nemzetközi platformon.

Hargita megyéhez hasonlóan, más kis és közepes méretű Duna-régióbeli megyék, városok vesztik el a magasan képzett fiatalokat – mivel azok a fővárosba vagy külföldre költöznek tanulni és nem térnek haza. Az OECD-UNDESA “A világ vándorlása számokban” szerint a Duna Régióban volt tapasztalható a legnagyobb növekedés a kivándorlás területén, melynek demográfiai és munkaerőpiaci következményei vannak. Mindez a magasan képzett munkaerő hiányához vezet a vállalkozásoknál/intézményeknél, ezzel csökkentve azok versenyképességét és innovációs kapacitását. A munkáltatók nem tudnak jó minőségű munkahelyeket, vonzó munkakörnyezetet, és karrier lehetőségeket teremteni, mely még inkább növeli a tehetségek elvesztését. Ennek a folyamatnak drámai következményei vannak. Habár, a minőségi munkahelykínálat csupán egy tényező a tehetségek megtartásában/vonzásában. A helyi önkormányzatok ellensúlyozhatják az agyelszívást (brain-drain) úgy, hogy javítják a helyi feltételeket. Többek között fontos a kulcstényezők megértése (megfizethető lakhatás, minőségi közszolgáltatások, jó oktatás, vonzó kulturális élet/rekreációs lehetőség), azok dizájnja és integrált kínálatuk.

Egy új, az EU társfinanszírozásával megvalósuló projekt, a TalentMagnet a magasan képzett fiatal munkaerő – elsősorban kis és közepes méretű Duna régióbeli városokból (brain drain) történő – kivándorlása által kiváltott jelentős társadalmi (demográfiai és munkaerőpiaci) kihívásokra ad választ.

Hargita megye egy a 18 szerencsés európai város vagy megye közül, melyek transznacionális tapasztalatokra és tudásra alapozva  modelleket, eszközöket és terveket fejleszt, ezzel elősegítve a tehetségek vonzását és megtartását. Megyénket a nemzetközi konzorciumban a Hargita Megyei Tanács (HMT) képviseli.

Célunk elérése érdekében, számos vonzó eszközt (pl. egy okos telefonos alkalmazást) fogunk fejleszteni, melyek a fiatal tehetségeket célozzák és a saját nyelvükön szólnak hozzájuk. A projekt keretében továbbá különböző módszertani útmutatókat és eszközöket is készítünk és tesztelünk a partner városokban.

Kövessék a TalentMagnet oldalát jövőbeli érdekes tartalmakért: https://www.facebook.com/TalentMagnetProject


TalentMagnet Projekt közlemény

Kérem ossza meg ismerőseivel: