Természetművészeti zárókiállítás Gyergyószárhegyen

Global Nomadic Art Project

Rurális helyszínek ‒ GNAP Kelet-Európa 2017
Gabrovtsi, Bulgária – Gyergyószárhegy, Románia – Noszvaj, Magyarország
2017. július 1-31.


A GNAP Kelet-Európa 2017 főszervezője:
Eszterházy Károly Egyetem (EKE), Vizuális Művészeti Intézet, Eger

Partnerek:
Duppini Art Group, Gabrovtsi, Bulgária
Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Gyergyószárhegy, Románia
Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület, Noszvaj, Magyarország

A Global Nomadic Art Project kezdeményezője:
YATOO, Dél-Korea

GNAP Kelet-Európa 2017 vezetői:

Rumen DIMITROV, Bulgária
FERENCZ Zoltán, Románia
ERŐSS István, Magyarország
BALÁZS Péter, Magyarország

Támogatók:
Hargita Megye Tanácsa
Koreai Kulturális Központ, Budapest
Eszterházy Károly Egyetem, Eger
A Global Nomadic Art Project


Általános ismertető

A Global Nomadic Art Project (GNAP) a dél-koreai YATOO Természetművészeti Egyesület ötletéből nőtte ki magát egy a földrészeket behálózó mozgalommá, mely a környezetünkért aggódó, azt ismerő, tudatos és felelősségteljes emberi magatartást hirdet. A Global Nomadic Art Project 2014-2018 a természettel kapcsolatos különböző kortárs művészeti attitűdök felfedezésére és alakítására teremt lehetőséget a művészeknek, alternatív utakat kínálva a múlt örökségének mélységeiben való megértéshez. A GNAP szimpóziumok keretében természetművészek a világ minden részéről 4 éven keresztül vándorolnak a világban, és miközben a helyi természeti környezetet és művészi közeget megismerik, a helyi művészekkel közösen készítenek természetművészeti alkotásokat, amelyeket dokumentálnak.
Az egyes programok három részből tevődnek össze: egy kültéri természetművészeti szimpóziumból, egy a programban résztvevő 15-20 művésszel megvalósuló beltéri kiállításból, valamint a program dokumentációját tartalmazó kiadványból. A GNAP célja olyan gondolatok megfogalmazása a természetről, amelyet minden egyes ország más és más természetes környezete inspirál. Az 1-4 hétig tartó természetművészeti workshopok során a résztvevő művészek az országonként igen változó természeti környezetben élnek és alkotnak együtt helyi művészekkel, akik így megmutathatják a természethez való sajátos viszonyulásukat.
A GNAP-ban közreműködő alkotóknak nem egy eladható, monumentális műalkotás elkészítése a céljuk, sem pedig a művészeti szcéna elismerésének kivívása. Sokkal inkább egy olyan nyomhagyás szándéka vezérli őket, mely világ legkülönbözőbb pontjain hagyott kis, efemer műalkotásokon keresztül a Természettel folytatott párbeszédről tanúskodik. Ezek a művészek figyelnek a természetre és munkáikkal kommunikálnak vele.
A természetben létrehozott minden akció fotókon és videókon dokumentálásra kerül, amelyet egy galériában vagy bármely más belső helyszínen állítanak ki az egyes országokban. Végül ezeket a munkákat katalógus és dokumentumfilm formájában is publikálják.

GNAP programok 2015-2018

2014-ben ás 2015-ben Ázsiában (Dél-Korea, Mongólia, India) valósultak meg GNAP programok, 2016-ban pedig Afrikában és Közép-Keleten (Irán, Dél- Afrika). Idén 5 program zajlik Európában: Kelet-Európa után augusztusban Németországban, szeptemberben Franciaországban és Litvániában, októberben pedig Törökországban szerveznek GNAP-ot. 2018-ban Észak- és Dél- Amerikába vándorol tovább a projekt.

RURÁLIS HELYSZÍNEK ‒ A GNAP Kelet-Európa 2017
Gabrovtsi, Bulgária – Gyergyószárhegy, Románia – Noszvaj, Magyarországkiallitas_szarhegy2A GNAP Kelet-Európa a Rural Stages (Rurális helyszínek) alcímet kapta. A kelet-európai program három országban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon zajlik 2017 júliusában, Erőss István képzőművész, az egri EKE Vizuális Művészeti Intézetének igazgatója szervezésében. A szervező művészeken túl 19 külföldi alkotó járja végig a három országot és dolgozik együtt a helyi művészekkel. A 10-10 napos programokat mindhárom országban egy rurális környezetben található vagy ahhoz kapcsolódó művészeti csoport állította össze. A 30 napos utazás során 10 napot a bulgáriai Gabrovtsi faluban töltöttek a művészek a Duppini Art Group szervezésében. Majd Erdély következett, ahol a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ látja vendégül a nemzetközi művészcsapatot. Az utolsó állomás a magyarországi Noszvaj lesz, ahol az utolsó 10 napot töltik a művészek a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület jóvoltából.

Az egy hónap alatt a helyi művészekkel folytatott közös munka mellett számos kulturális és természeti örökségi helyszínt ‒ Fekete-tenger, Duna, Fogarasi-havasok, Békás-szoros, Gyilkos-tó, Tisza-tó, Bükki és Aggteleki Nemzeti Park, Gyímes völgye, moldvai kolostorok, Brancusi szoborpark, Parajdi Sóbánya stb. ‒ is alkalmuk adódik megismerni a három földrész 9 országából érkező alkotóknak.

A most látható kiállításon ezen az izgalmas és változatos kelet-európai utazáson születő helyspecifikus természetművészeti alkotásokat mutatjuk be, amelyeket a művészek útjuk során a helyszínen talált anyagokból készítenek. A kiállított dokumentációkból és az elkészült dokumentumfilmből kiolvasható, mi ragadta meg az alkotókat a természeti környezetből, a falusi életből és a kulturális hatásokból, mit találtak inspirálónak Kelet-Európában az Ázsiából, Afrikából és Nyugat-Európából érkezett művészek.


Erőss István képzőművész,
a Kelet-Európai GNAP kurátora

Kérem ossza meg ismerőseivel: