Tíz nap alatt próbálnak fellépő zenekart egyeztetni a Szent Miklós Napokra

Meg kell tanulnunk egymás sikerének együtt örvendeni

Ma érkezett haza Nagy Zoltán polgármester külhoni tárgyalóútjáról – délelőtt sajtótájékoztatót tartott a városnapi nagykoncert körül kialakult helyzetről.

„Őszintén sajnálom, hogy amikor az együtt ünneplésről kellene szó legyen, ennyire negatív hangvételű vita gerjedt. A Bagossy Brothers Company (BBC) döntését megértem – sajnálom, hogy nem vállalják a fellépést, bizonyára sokan várták őket, de szerintem is méltatlan hozzájuk az a hangulat, amelyet egy kis számú közösség igen hangosan kreált, ez egy mesterségesen létrehozott politikai játszma, amelyhez, sajnos, számos jóhiszemű lakó is csatlakozott.” – mondta el felvezetőként a polgármester.

Nagy Zoltán leszögezte – a fellépés ára nem a közbeszédben forgó 27 000 lej lett volna, ebből 12 000 lej a technikai feltételek díja, azaz színpad, hangosítás és fények ellenértéke – bárki áll a színpadon, ezzel a költséggel számolni kell.

Többen azt kifogásolták, a BBC fellépési díját inkább az utcák, a járdák rendbetételére kellett volna fordítani – a polgármester rávilágított, az idei út- és járdaépítés teljes összegének 1%-ánál kevesebbe került volna a fellépés, alig 0,54% csupán – elenyésző az a javítás, ami ebből megvalósítható lett volna. Elmondása szerint nem mellékes az sem, hogy bármely külföldi fellépő meghívása és koncertgázsija a BBC-nél magasabb összegbe került volna (meg lehet nézni az elző éveket, vagy bármely más település nagykoncertjeit).

Sokan a zenekarválasztást is nehezményezték. A városvezető hangsúlyozta, a BBC a város eddigi legsikeresebb együttese – mindenfelé büszkén vallják magukat gyergyószentmiklósinak, a város nagykövetei a zenében, saját dalokat játszanak, magyarul, bárki büszkén mondhatja el itthon és határon túl, hogy ebből a városból valók, hogy ismeri őket. Szakmailag is nagy sikereket értek el – „A BBC bizonyított, nemcsak itthon, határon túl is. A közösségi értékeket pedig el kell ismerni – bármely más zenekar vagy más ágazatbeli szereplő, hasonló eredményeket ér el, büszkék leszünk rájuk is. Hál’Istennek, másoknak is felívelőben van a pályájuk.” – fűzte hozzá Nagy.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, korábban kért támogatást a zenekar, ellenben akkor megkapták a választ – támogatást nem kaphatnak.

Az, hogy egy zenekar a fellépési díjából fejleszteni akar, saját döntése – a BBC egyik ezév nyári interjújában is elmondta, hogy a koncertek árát eddig is fejlesztésekre fordították. – tette hozzá a városvezető. Majd hozzáfűzte – elhatárolja magát a közösségi oldalakon terjedő méltatlan vitától, hozzászólásoktól, sem ő nem tett közzé ilyet, sem másokat ilyenre nem buzdított, sem névvel, sem névtelenül.

A No Sugar visszautasítása kapcsán Fórika Sebestyén, a Művelődési Központ igazgatója pontosított: a zenekar nagyszínpadi koncertlehetőséget kért még az előszervezési időszak kezdetén, a szervezőbizottság pedig jelezte, túl hosszú a hétfői szabadtéri eseménysor a seregszemlétől a Szent Miklós-váráson át a nagykoncertig. Átfáznak az emberek és két koncertnek semmiképpen sem lesz közönsége. Ehelyett egy beltéri koncertlehetőséget ajánlottak nekik, amelyet az együttes nem fogadott el.

Többen egyenesen az ünneplés létjogosultságát vonják kérdőre, van-e mit ünnepelnie a városnak, ha akadozik számos dolog, gödrös az utca. Erre reagálva a polgármester a családi ünnepekhez hasonlította a város életét: „Otthon is ünnep egy névnap, egy születésnap, meghívja az ember a rokonokat, barátokat és vendégséget tart. Egy település életében is ugyanígy ünnep van, névadónkat ünnepeljük és azt, hogy Gyergyószentmiklóson otthon vagyunk, itt helye van családjainknak, nevelhetjük gyermekeinket, hogy itt közösségben, háborúskodás helyett békében élhetünk. Van, hát, mit ünnepelnünk.”

A BBC visszalépéséből fakadó jelenlegi állapotot így jellemzi a polgármester. „Most van tíz napunk és egy színpadunk, amelyre fellépő zenekart kell találnunk. Borítékolom, hogy többe fog kerülni. Egyelőre tárgyalásokat folytatunk a Republic zenekarral, remélhetőleg a hideg és a rövid határidő ellenére vállalják a fellépést.” – Majd kiemelte: „Úgy érzem, Gyergyószentmiklóson meg kell tanulnunk egymás sikerének együtt örvendeni, és egy jobb közhangulatban talán vonzóbb lesz a város a fiatalok itthonmaradása számára is.”

Ugyancsak a szervezési kérdések kapcsán, Nagy Zoltán elmondta, ez az első év, hogy az Országos Útügy nem engedélyezte a főtér lezárását, így annak ellenére, hogy az a legalkalmasabb hely, a nagyszínpad nem kerülhet a régi mozi épülete elé, ahogyan eredetileg tervezték. Mivel a város szívében szeretnénk összefogni a közönséget, úgy döntöttünk, hogy a Márton Áron utca alsó szakaszára költözik át a nagyszínpad, a Nyári Kulturális Fesztiválhoz hasonlóan. Forgalomlezárásra tehát a főzőverseny ideje alatt a sétálóutcában, majd vasárnap estétől hétfő éjfélig a Márton Áron utcában lehet számítani. A szervezők ezúton is a lakók megértését kérik.

Kérem ossza meg ismerőseivel: