Tizenegy megyére sárga riasztást adtak ki a várható havazás miatt.

Esőre, helyenként havazásra és erős szélre lehet számítani vasárnaptól országszerte. Tizenegy megyére sárga riasztást adtak ki a várható havazás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szombati figyelmeztetése értelmében vasárnap 10 órától hétfő 21 óráig az ország nagy részén esni fog, délen és délkeleten villámlással kísért záporok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-30, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Moldva északi részén, a Keleti-Kárpátokban és a magas hegyekben havazás várható, friss hóréteg rakódik le.

Helyenként megélénkül a szél, a hegyekben, majd a hétfői nap folyamán a tengerparton is 60-70 km/órás széllökésekre lehet számítani.

Tizenegy megyére sárga riasztást adott ki az ANM a várható havazás miatt. Ez éjféltől vasárnap reggel 10 óráig érvényes többnyire moldvai és munténiai megyék (Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş és Bákó) hegyvidéki területeire.


Beszterce-Naszód megye: a hegyimentők figyelmeztetnek, hogy a hét végén erős havazás várható a hegyvidéken

A Beszterce-Naszód megyei hegyimentő-szolgálat pénteken figyelmeztette a hegyek szerelmeseit, hogy a hétvégén jelentős havazás várható az 1000 méternél magasabban fekvő vidékeken, és az előrejelzések szerint legalább 10-15 centiméteres hótakaró rakódhat le.

A jövő héten a hóréteg vastagsága tovább nőhet a megye területén fekvő hegyekben – tájékoztatnak Facebook-bejegyzésben a hegyimentők.

A hegyimentők azt tanácsolják a túrázni vágyóknak, hogy mindenképpen vegyék figyelembe a rossz időre vonatkozó előrejelzéseket, ha mégis útnak indulnak, ezt a megfelelő felszerelés birtokában tegyék, és kerüljék a nehezebb túraösvényeket. Ha gondjaik adódnak, azonnal értesítsék a szolgálatot.

Mivel a hegyvidéki utak havasak vagy jegesek lehetnek, a gépkocsikra is szereljék fel a téli gumikat – figyelmeztetnek a hegyimentők.

Többek között a Beszterce-Naszód megyét Suceava megyével összekötő, 1201 méter magasan levő Borgói-hágóban lehet jelentős havazásra számítani.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: