Több, első- és másodfokú riasztást adtak ki

Fokozott lesz a légköri instabilitás, záporok, zivatarok, felhőszakadások, villámlások várhatók

Több, első- és másodfokú, légköri instabilitásra vonatkozó riasztást adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), melyek az ország legnagyobb részét érintik hétfő reggelig.

A meteorológusok szerint vasárnap 10 és 21 óra között rossz időre vonatkozó narancssárga (másodfokú) riasztás van érvényben Erdélyben, Bánságban, a Körösök-vidékén, Máramarosban, Olténia legnagyobb részében, illetve Munténia északi és Moldva nyugati részében. Összesen 27 megye érintett.

Az említett régiókban fokozott lesz a légköri instabilitás, záporok, zivatarok, felhőszakadások, villámlások várhatók, illetve erősen fújó szélre és jégesőre is számítani lehet. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, illetve kisebb kiterjedésű területeken a 60-80 litert is.

Szintén vasárnap egy másik sárga jelzésű (elsőfokú) riasztás is érvényes 10 és 21 óra között Moldva, Munténia, illetve Olténia keleti felének 11 megyéjében. Itt is fokozott lesz a légköri instabilitás, zivatarokra, felhőszakadásokra, szélviharokra, illetve elszigetelten jégesőre lehet számítani. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 30-40 litert.

Vasárnap este 9 órakor másodfokú esőriasztás lép érvénybe, amely hétfő reggel 10 óráig tart. Ez inkább a hegyvidéken fekvő megyéket érinti (összesen 13-at) Erdély keleti, Moldva nyugati, Munténia északi részében, illetve helyenként Máramarosban. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, illetve kisebb kiterjedésű területeken a 60 litert.

Szintén vasárnap este 9 óra és hétfő reggel 10 óra között érvényes az az elsőfokú esőrisztás, amely 19 megyét érint Bánságban, a Körösök-vidékének déli részén, Olténia nyugati részén és a Déli-Kárpátok nyugati részén. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten az 50-60 litert.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: