Több mint 100 nap telt el az első koronavírusos eset óta Romániában

Melyek a gazdaságra gyakorolt fő hatások?

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos oktatói és kutatói működtetik a COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor kutatási projektet, amely valós idejű képet kíván nyújtani a koronavírus-járvány romániai gazdaságra gyakorolt hatásairól, valamint az ország gazdasági perspektíváival kapcsolatos előrejelzéseket és elemzéseket tesz közzé. A projekt eredményeit az econ.ubbcluj.ro/coronavirus portálon lehet figyelemmel követni, ahol a kutatók naponta aktualizált, interaktív infografikák segítségével követik nyomon az ország gazdasági helyzetének alakulását.

2020. június 5-e volt a 100. nap az első regisztrált koronavírusos megbetegedés óta Romániában. Ezalatt a 100 nap alatt a kutatócsoport elemzései alapján az alábbi következtetések rajzolódtak ki a román gazdaságra vonatkozóan:

 

A járvány számai:

Az járvány első 100 napjában összesen 20.103 koronavírus fertőzéses esetet regisztráltak, melyből 14.145 személy meggyógyult, 1308 pedig elhunyt.

 

A gazdaság általános alakulása:

• Március második felétől a járvány erőteljesen éreztette hatását a román gazdaságra. Következésképpen a gazdaság éves növekedési üteme jelentősen visszaesett, a 2019 negyedik negyedévben tapasztalt 4.3%-ról 2.4%-ra 2020 elsőnegyedévében. A havi közlésű statisztikai adatok alapján készített becslések szerint az ország gazdasága kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 2020-as év első két hónapjában, a januárban és februárban mutatott teljesítményt azonban a járvány kitörése márciusban már felemésztette.

• Ezt követően, 2020 második negyedévére a kutatócsoport iparági szintű elemzései egy kétszámjegyű GDP csökkenést mutatnak az első negyedévhez viszonyítva (-14,6%), ami az utóbbi évtizedek legerőteljesebb gazdasági visszaesése.

• Mindemellett fontos megemlíteni azt is, hogy úgy tűnik, hogy a hatóságok májusi fokozatos korlátozásfeloldásai következtében a gazdaság túljutott a válsághelyzet csúcsán. Ezzel összhangban, az áprilisi hónap negatív rekordjai után, javulnak a kilátások: a romániai vállalkozók gazdasági bizalmi indexe egy enyhe növekedést mutat májusban, és a mobilitási mutatók is pozitív tendenciát regisztráltak az utóbbi időszakban.

• 100 nap járvány után 1 millió alkalmazott (az összes munkaerő 15%-a) időszakosan vagy véglegesen elvesztette a munkáját.

• A kormány összesen 3,02 milliárd lejt (a GDP kb. 1,5%-át) költött mindeddig a vállalkozásokat és az alkalmazottakat segítő intézkedésekre.

 

A pénzügyi piacok alakulása:

• A járványhelyzet első heteinek drámai, akár 20%-ot is elérő csökkenései után a főbb pénzügyi mutatók egy fokozatos és folytonos javulást mutattak, aminek eredményeképpen 100 nappal az első koronavírus eset után a bukaresti tőzsde BET indexe „csak” egy 7,7%-os kumulált visszaesést jelez.

• A bankközi kamatláb (ROBOR) és az állampapírok hozamkülönbözeteinek alakulása, a március második felében tapasztalt csúcsok után, a romániai pénzügyi piacok likviditásának, volatilitásának és a piaci várakozásoknak a stabilizálódását mutatja.

• A lej árfolyamának leértékelődése az euróval szemben szintén nem volt drámai (0,73%), többek között a Román Nemzeti Bank határozott és időben meghozott intézkedéseinek köszönhetően.

• Összehasonlítva az adatokat a 2008-2009-es válság hasonló időszakával megállapítható, hogy habár és a piacok reakciója és a pénzügyi feszültségek hasonlóak voltak, mint most, a jelenlegi válsághelyzetben a kilábalás gyorsabbnak és egyenletesebbnek tűnik.

 

A vállalati szektor:

• Az 50 legnagyobb romániai vállalat (üzleti forgalom alapján) számos intézkedést hozott a COVID-19 terjedésének megelőzése érdekében. A higiéniai és preventív intézkedések mellett kiemelkedő ezen vállalatok társadalmi felelősségvállalása is: az 50-es toplistából 26 vállalat jelentős adományokkal támogatta a járványellenes küzdelmet az országban.

• Románia legnagyobb vállalata, a Dacia, 45 napra függesztette fel termelési tevékenységét a járvány ideje alatt, amelyet május 5-én indított újra. Az európai autópiac csökkenő kereslete miatt azonban a Renault csoport felfüggesztette a Mioveni-ben található üzem tervezett fejlesztési beruházásait, és a Dacia az újraindulás ellenére is további 1100 alkalmazottat küldött el technikai munkanélküliségre a június 2-30 közötti időszakra.

 

A kutatási projekt eredményeit a COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus) online platformon lehet követni, míg a részletesebb elemzéseket a kutatócsoport a projekt Facebook oldalán (www.facebook.com/covid19.roeim) folyamatosan publikálja.


BBTE Sajtóiroda

Kérem ossza meg ismerőseivel: