Több területen lazítják a korlátozásokat

Módosítják a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányhatározatot abban az értelemben, hogy június 1-jétől kezdődően több területen lazítják a korlátozásokat – jelentette be a csütörtök esti kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint a kormányhatározat gerincét a Vészhelyzeti Bizottság határozata képezi, amelyet a kabinet ülését megelőzően dolgoztak ki.

A Vészhelyzeti Bizottság határozata értelmében június 1-jétől nézők nélkül rendezhetők szabadtéri sportrendezvények – mondta Orban. Hozzátette: ugyancsak ettől a dátumtól engedélyezik a hivatásos sportolók felkészülését szabadtéri vagy födött uszodákban. A nyitott vagy födött medencékben versenyeket is lehet tartani, szintén nézők nélkül. A hivatásos sportolók megkezdhetik fizikai felkészülésüket edzőtermekben is, azzal a feltétellel, hogy egymást között legalább hét méter távolságot tartsanak. Mindezen esetekben be kell tartani az ifjúsági és sportminiszter, valamint az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Ugyancsak június 1-jétől lehet olyan szabadtéri rendezvényeket szervezni, amelyeken a résztvevők száma nem haladja meg az ötszáz főt. Ebben az esetben a székeknek legalább két méterre kell lenniük egymástól, a résztvevőknek folyamatosan maszkot kell viselniük. Minden esetekben be kell tartani a művelődési miniszter és az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Orban elmondta azt is: a következő hónap első napjától feloldják azt a korlátozást is, amely a nagyvárosok körüli agglomerációra szűkítette a polgárok szabad mozgását.

Június 1-jétől újraindul a nemzetközi autós és vasúti közlekedés, beleértve a menetrendszerű személyszállítást is.

‘Június 1-jétől megengedett az élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése, forgalmazása és fogyasztása a szabadtári teraszokon olyan körülmények között, hogy az asztaloknak legalább két méterre kell lenniük egymástól és egy asztalnál legfeljebb négy személy foglalhat helyet” – idézte a határozatot Ludovic Orban miniszterelnök.

Hétfőtől indul a strandszezon is – mondta el e kormányfő – azzal a feltétellel, hogy a napozóágyakat egymástól legalább két méterre kell elhelyezni, hogyha ezt nem egyazon család tagjai használják. Ebben az esetben be kell tartani a gazdasági, a környezetvédelmi és az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Június 1-jétől megengedettek a drive-in típusú rendezvények, ezekre szintén több miniszter közös rendelete lesz érvényes.

A kormányfő felkérte az érintett minisztereket, hogy jó időben dolgozzák ki a vonatkozó rendeleteket, hogy ezek, a kormányhatározattal együtt június 1-jéig megjelenhessenek a hivatalos közlönyben azért, hogy ‘minden strandot üzemeltető vállalkozó, teraszokat működtető vendéglátós, közúti fuvarozó, és minden egyéb gazdasági szereplő, valamint a román állampolgárok is nagyon jól ismerjék azokat a szabályokat, amelyeket ezen tevékenységek megkezdésekor be kell tartani” – hangsúlyozta a kormányfő.


Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: gov.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: