Tőlünk függ, mennyire lesz súlyos a COVID-19-járvány második hulláma

Úgy vélik, hogy a második hullám a tél folyamán érkezik

A COVID-19-járvány második hullámának súlyossága az embereknek a korlátozó intézkedésekkel szembeni reakciójától függ – jelentette ki pénteken Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

‘Úgy véljük, hogy a második hullám a tél folyamán áll be az északi féltekén. Tőlünk függ, hogy ez a második hullám mennyire lesz súlyos. Ha sikerül megállítanunk az esetszámok növekedését, megtartani a jelenlegi szinten, majd lassan csökkenteni a napi új esetek számát, ellenőrzés alatt tudjuk tartani a helyzetet, amint azt az első hullám idején is megtettük’ – fejtette ki Arafat.

Hozzátette, hogy ha a szabályokat nem tartjuk be, és nyomás hatására a hatóságok nem hoznak meg bizonyos korlátozó intézkedéseket, akkor ‘lehetséges, hogy a harc sokkal nehezebb és hosszabb lesz’.

‘Minden attól függ, hogy hogyan dolgozunk mindannyian össze’ – szögezte le a DSU vezetője.

‘A koronavírust nem lehet megállítani, az egyetlen megoldás a járvány ellenőrzés alatt tartására a megelőző intézkedések betartása. (…) De még a megelőzés sem nyújt 100%-os védelmet ‘ – hangsúlyozta.

Az intenzív terápiára szoruló esetek számának emelkedésével még nehezebb lesz a helyzet – tette hozzá.

Megemlítette ugyanakkor, hogy más országokhoz viszonyítva Romániában sokkal nagyobb számú koronavírus-tesztet végeznek naponta.

Arafat szerint van esély arra, hogy gyorsteszteket szerezzenek be, amelyek eredményének a feldolgozása kevesebb ideig tart, és ez segítséget jelentene jelen körülmények között.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: