Tudományok Tábora Borzonton

A Semmelweis-emlékév jegyében zajlott a tábor

Az Alfalvi Fiatalokért Egyesület szervezésében szeptember 21-23. között a borzonti Anna Panziónál Tudományok Tábora zajlott. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával zajló projekt olyan 16-17 éves középiskolásoknak szólt, akik számára jutalom a tábor, fogékonyak a tudományos világnézet formálására, valamint elkötelezettek valamennyien, hogy az idei tanévben is képviseljék iskolájukat konferenciákon, szimpóziumokon és különböző tudományos fórumokon. Az idei esztendő Semmelweis-emlékévvé van titulálva, ezért a hangsúlyt a táborlakók Semmelweis Ignác, az „anyák megmentőjé”-nek titulált egykori magyar orvos munkássága köré építették.

Elméleti ismereteket Csata Enikő és Incze Emese X. osztályos diákok közöltek a jelenlevőkkel. Ők a tavalyi tanévben az országos szintű Természettudományos diákkonferencián III. díjat nyertek. A tematikának megfelelően, így a fertőtlenítés, víz- és környezettisztaság kaptak kiemelt figyelmet a hétvégén.

Tudomanyok Tabora (3)

A táborozás alatt a diákok erdei túrán is részt vettek, amelynek során a zóna növényvilágával ismerkedtek, illetve állatnyomok után kutakodtak. Az erdei séta környezetvédelmi produktuma a több mint 30 zsáknyi összegyűjtött szemét volt. Kémiai szempontból a begyűjtött forrásvizek kémiai összetételének vizsgálata jelentett elégtételt a fiataloknak.

A szervezők küldetésüknek tartották, hogy a tudományok mellett, a hétvége a diákoknak csapattréning is lehessen. Így, Kiss Zsuzsanna iskolapszichológus irányítása mellett közösségépítő tevékenységekre, interaktív önismereti feladatokra is sor került. A tábor meghívottjai közül, az egyesület meghatározó személye, György Botond szociológus előadása nyűgözte le a tanulókat. Botond előadásának üzenete mindenkori aktualitásnak örvend, ő az időmanagementre építkezve hangsúlyozta, hogy az Istentők kapott ajándékunknak, az időnek a helyes használata mennyire fontos az életünkben. Buzdította a fiatalokat, hogy életük töltsék fel tartalommal és már most fordítsanak időt álmaik, hosszabb távú céljaik megvalósítására.

Kérem ossza meg ismerőseivel: