Tüntettek a szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság alkalmazottai Csíkszeredában

Közel háromszáz alkalmazott vett részt a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságtól azon a tiltakozáson, amelyet a CNSLR Frăția Szabad Szakszervezet Hargita megyei szervezetéhez társult Hargita megyei Concordia Szakszervezet és a Hargita megyei Sanitas Szakszervezet szervezett az intézmény tarthatatlan anyagi helyzete miatt.

Október 24-én a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság közel háromszáz alkalmazottja csatlakozott a szakszervezetek felhívásához, hogy csatlakozzanak ahhoz a prefektúrához, a munkaügyi minisztériumhoz, a pénzügyminisztériumhoz és a kormányhoz intézett kérésükhöz, hogy kormányhatározattal aktualizálják a pénzügyi standardokat, és biztosítsák a vezérigazgatóság működéséhez szükséges pénzügyi alapot. 

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság anyagi szempontból krízishelyzetbe került, képtelen biztosítani az ellátórendszer kedvezményezetteinek az ellátását, a központok felszerelését élelmiszerrel, tisztítószerekkel és tisztálkodószerekkel, fizetni a közüzemi szolgáltatásokért, törleszteni a beszállítóknak, illetve fizetni az alkalmazottak bérét és az államnak a hozzájárulásokat az alkalmazottak után. A problémát már többször jelezték az illetékesek a hatóságoknak, de a helyzetet nem orvosolták.

tiltakozas2

Jelenleg az intézmény 11 500 lejes költségvetési hiánnyal küszködik, amely az év utolsó trimeszterének költségeit jelenti. Ez azt eredményezi, hogy nem tudják biztosítani a kedvezményezettek, az ellátószemélyzet és az intézmény alkalmazottainak törvény által megszabott járadékait.

Napról napra nő a beszállítóknak fizetendő tartozás, a megye elhelyező központjainak gyerekei a katonaságtól, a személyzettől, a börtönök fogvatartottjaitól, tanintézetek pedagógusaitól és más szervezetektől kapnak adományokat, ahogy fizikai személyek is ajándékoznak élelmiszereket és tanfelszereléseket. Lassan beáll a tél, és még nem tudták beszerezni a tűzifát, és fennáll a veszélye, hogy megszüntetik a villany és a gáz szolgáltatását.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság 2640 gyereket lát el (közülük 1100 a gyerekvédelmi rendszerben van), és több mint tízezer fogyatékos felnőttet. Pénzügyi keret hiányában elmondhatjuk, hogy októberben nyolcszáz személy önkéntes munkát végzett a vezérigazgatóság keretében.

tiltakozas1

A szakszervezetek képviselői és a vezérigazgatóság alkalmazottai felháborítónak tartják, hogy a rendszerben levő gyermekeknek a fizikai személyektől jövő adományokból kell összegyűjteni az élelmiszert és a tisztálkodásukhoz szükséges kellékeket, és az elhelyező központok alkalmazottai ahelyett, hogy fizetést kapnának a munkájukért, saját háztartásukból visznek zöldséget és gyümölcsöt a gyerekeknek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: