Új szabályok a koronavírusos pácienseknek nyújtott orvosi szolgáltatásokról

A családorvosok monitorizálják a nem túl súlyos eseteket

A koronavírusra jellemző tünetekkel rendelkező személyeknek otthon kell maradniuk a teszteredmény kézhez vételéig. Amennyiben a teszteredmény azt mutatja, hogy a beteg nem koronavírusos, a családorvos betegszabadságot ír ki számára – tájékoztatott Mihaela Tănase, az Országos Egészségügyi Pénztár (CNAS) szóvivője.

Amennyiben a teszteredmény pozitív, de az illető tünetmentes vagy enyhék a tünetei, elkülönítve otthon maradhat, és a családorvostól kap betegszabadságot az elkülönülés idejére, nincs szükség többé szakorvosi vizsgálatra.

Legutóbbi ülésén a kormány olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amely a koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel rendelkező, valamint a COVID-19-ben szenvedő biztosított betegek számára biztosítja az orvosi ellátáshoz és betegszabadsághoz való hozzáférést, függetlenül az orvosi ellátás helyétől.

A CNAS tájékoztatása szerint a kormány által elfogadott jogszabály a 2020/136-os törvényt, valamint a 2005/158-as kormányrendeletet egészíti ki és módosítja.

A lakhelyi elkülönítés akkor vezethető be, ha alacsony a veszélye annak, hogy más személyek megfertőződnek. Ha elfogadja a lakhelyi elkülönítést, az illető köteles tájékoztatni a háziorvosát, aki figyelemmel kíséri állapotát. A családorvosok 105 lejt kapnak páciensenként ezért a szolgáltatásért az egészségbiztosítótól.

A páciensek monitorozásával kapcsolatos szolgáltatás költségét az állami (egészségügyi minisztériumi) büdzséből fedezik.

Az elkülönítésben levő páciensek az őket monitorozó családorvostól kapnak állapotuk függvényében kiszabott betegszabadságot. Ha az elkülönítésben lévő beteg esetében nem igazolódik be a fertőző betegség ténye, a családorvos a közegészségügyi igazgatóság által kiállított dokumentum alapján írja ki a betegszabadságot az ebben szereplő időtartamra.

Azok a személyek, akik esetében a közegészségügyi igazgatóság elrendeli a karantént, mivel fertőzött személlyel érintkezett, vagy vörös zónából érkezett, szintén a családorvostól kap betegszabadságot a DSP által kiállított döntés alapján.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: