Újabb első- és másodfokú riasztásokat adtak ki a meteorológusok

Országszerte esők várhatók

Bő csapadékra és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) és elsőfokú (sárga) riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A másodfokú riasztás Dobrudzsára és a Déli-Kárpátok vidékére vonatkozik, az elsőfokú pedig az ország területének legnagyobb részét lefedi.

A meteorológusok szerint kedd délelőtt 10 órától szerda délelőtt 10 óráig Tulcea és Konstanca megyében, illetve Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa és Prahova megye hegyvidékén nagy esők várhatók, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40-50 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 70 litert is. A tengerpart vidékén a szél 55-70 kilométeres sebességgel is fújhat óránként.

Ugyanebben az időszakban időszakonként fokozott lesz a légköri instabilitás Erdély legnagyobb részében, a Bánság déli részében, Olténiában, Munténia nyugati felében és a hegyvidéken: záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra, erős szélre, villámlásokra lehet számítani, elszigetelten jégeső is előfordulhat. Ezekben a régiókban elsőfokú riasztás van érvényben. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-35 litert négyzetméterenként, elszigetelten a 40 litert is. Bő csapadék várható Munténia keleti és északkeleti részében, Moldova déli felében, Dobrudzsában is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: