Újabb korlátozó intézkedésekről döntöttek

A koronavírus-járvány terjedését szeretnék fékezni

A koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb korlátozó intézkedésekről döntött csütörtök esti ülésén a kormány. Az új szabályokat Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár ismertette a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

Az egyik intézkedés értelmében azokon a településeken, amelyeken az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, pénteken, szombaton és vasárnap a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe, az üzletek pedig 18 óráig tarthatnak nyitva. A szigorításon akkor enyhítenek, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken.

Amennyiben egy településen 7,5 ezrelék fölé nő a fertőzöttségi arány, hétköznapokon is 20 órától érvényes a lakhelyelhagyási tilalom és az üzletek korai zárása. Ez esetben akkor enyhítenek a korlátozáson, ha 7 ezrelék alá csökken a ráta – magyarázta Raed Arafat.

A kormányhatározat pénteken jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, az intézkedések vasárnaptól, március 28-ától lépnek érvénybe.


Fel kell függeszteni a fitnesztermek tevékenységét azokon a településeken, amelyeken az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, jelentette be csütörtök este Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár.

Az edzőtermek akkor nyithatnak ki ismét, amikor az incidencia 3,5 ezrelék alá esik, fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva nyomatékosította, hogy az intézkedés kizárólag a fitnesztermekre érvényes, a hivatásos sportolók által használt sporttermekre nem.


A nyugati kereszténység húsvéti ünnepén, nagyszombaton este 8 óra és vasárnap hajnali 2 óra között feloldják a kijárási korlátozást, hogy a keresztények részt vehessenek az egyházi szertartásokon – jelentette be csütörtök este Raed Arafat.

Arafat szerint a pészah idején, március 27-én és 28-án 22 órától lép életbe a kijárási tilalom.

A május 1-jén és 2-án, azaz ortodox húsvétkor esedékes hasonló intézkedésekről is egyeztettek az illetékesek, ezeket azonban nem foglalták bele a csütörtökön elfogadott kormányhatározatba, ez ugyanis csak április 14-éig érvényes – nyomatékosította Arafat.


Nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniából Romániába utaznak – jelentette be csütörtök este Raed Arafat belügyi államtitkár.

‘Frissült a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzéke. (…) Az újdonság az, hogy Nagy-Britannia lekerült erről a listáról, tehát nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniából érkeznek az országba’ – mondta Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: