Válaszok a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos újabb kérdésekre

Kérdések és válaszok

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnap több olyan kérdésre válaszolt, amelyek a lakosságtól érkeztek a szociális távolságtartással kapcsolatban. Íme a leggyakoribb kérdések és válaszok.

Kivihetem a gyereket sétálni? – Igen, a lakás köré, ahol sporttevékenységet is folytathat. Tilos viszont parkokba, játszóterekre menni, és sétálni is legtöbb hármas csoportban lehet.

 Elmehetek halászni? – A vonatkozó katonai rendeletben a halászat nem szerepel indokolt mozgásként vagy az egyéni fizikai aktivitással összefüggésben. Kivételt képez az az eset, ha a lakóház például egy tó partján fekszik.

 Elvihetem a gépkocsimat szervizbe? – Az autószervizek, alkatrész-áruházak, autókereskedések és egyéb, hasonló profilú cégek tevékenységét egyetlen katonai rendelet sem tiltja, így ezekbe – megfelelő módon kitöltött felelősségnyilatkozattal – el lehet menni. Ugyanígy el lehet vinni a gépkocsit autómosóba is.

 Végezhetek mezei munkát? – Igen, a katonai rendelet nem szabályozza, hogy milyen távolságra lehet elmenni annak, aki megműveli a földet, de a földtulajdon önmagában nem hozható fel indokolatlan kijárásokra.

 Elmehetek a temetőbe? – A temetőbe csak temetés okán lehet elmenni, akkor is csak korlátozott számban. Más ok nem tekinthető sürgősségnek.

A dátum kijavításával újrahasználhatók az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatok? – Igen, ha a dátum egyértelmű a nyilatkozaton, és a lakhely elhagyásának oka és az útvonal nem változik.

A GCS emlékeztet: a házból kijárni kizárólag felelősségnyilatkozattal és személyi igazolvánnyal megengedett. Azok, akik esetleg nem tudják kitölteni a nyilatkozatot, kérjék rokonaik, ismerőseik, vagy a szociális munkások segítségét.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: