Változékony lesz az idő március első két hetében

5-e után szinte naponta lehet csapadékra számítani

Változékony időjárásra kell számítani március első két hetében, jelentős hőmérséklet-ingadozásokkal; március 5-e után a régiók többségében naponta előfordulhat gyenge csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) március 1-je és 14-e között érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben a jelzett időszak első napjaiban fokozatosan emelkednek a nappali hőmérsékleti értékek, március 4-én és 5-én meleg lesz, a csúcsértékek 12 Celsius-fok körül alakulnak. Ezt követően azonban hirtelen lehűlés következik, a nappali átlaghőmérséklet 3-5 fok körül fog mozogni 6-ától 8-áig. Március 9-étől kezdődően lassú felmelegedés veszi kezdetét, a megszokotthoz közeli hőmérsékleti értékeket, 7-8 Celsius-fokot mérnek majd. Az éjszakai minimumok jórészt 0 fok alatt lesznek a kéthetes időszakban: átlagban mínusz 4 és mínusz 2 fok körül, március 7-e és 10-e között mínusz 8 és mínusz 5 körül alakulnak. Kevés csapadékra elsején lehet számítani kis kiterjedésű területeken, de 5-e után bármikor a jelzett időszak végéig, szintén helyi jelleggel.

A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban fokozatosan melegszik fel az idő, március 3-a és 5-e között 12-16 Celsius-fokos maximumokra lehet számítani, majd hirtelen lehűlés várható, amikor a nappali átlagértékek 5-7 fok körül alakulnak. 9-étől felmelegedés következik, a csúcsértékek 10-11 fok körüliek lesznek. Az éjszakai minimumok általában mínusz 1 és 2 fok körül alakulnak, kivéve a március 7-e és 10-e közötti időszakot, amikor hidegebb lesz (mínusz 5 és mínusz 2). Március 5-e után mennyiségileg kevés csapadékra lehet számítani az időszak végéig.

Máramarosban is felmelegszik az idő az első napokban, a csúcsértékek 10-12 Celsius-fok körül alakulnak, majd a hirtelen lehűlés következtében 3-4 fokig csökkenek 6-a és 8-a között. Március 9-ét követően enyhe felmelegedés következik, 8 fokos nappali átlaghőmérséklettel. Az éjszakai minimumok mínusz 2 és 1 fok körüliek lesznek, március 7-e és 10-e között mínusz 6 és mínusz 4 fokot mérnek majd. Esőre március 5-én és 6-án, illetve 11-e és 14-e között lehet számítani.

A hegyvidéken március 4-éig fokozatosan melegszik az idő, 5-6 Celsius-fok várható nappal, éjszaka pedig mínusz 3, mínusz 2. A március 5-e és 7-e közötti lehűlés nyomán átlagban mínusz 2 fok várható nappal, éjjel pedig mínusz 9, mínusz 7 fokig csökken a hőmérséklet. A második héten az idő enyhülése várható, a nappali átlagok 0 és 2 fok körül, a minimumok mínusz 6 fok körül alakulnak. Csapadékra, főként havazásra március 5-e után lehet számítani.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: