Változó idő várható a következő két hétben

A légköri instabilitás a teljes prognózis-időszakra jellemző lesz

Változó idő várható a következő két hétben, gyakori légköri instabilitással – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) hétfőn közzétett előrejelzéséből. A június 3-ig terjedő időszak első hetében jobbára meleg idő várható, ritka záporokkal, a második héten azonban visszaesik a hőmérséklet és kiterjedt területeken hull csapadék.

Erdélyben május 21-e és 24-e között felmelegedés várható, a nappali hőmérsékletek legmagasabb értékei 26-27 Celsius-fok körül alakulnak. A hét végén valamennyit visszaesik a hőmérséklet, nagyjából beilleszkedik az ilyenkor szokásos sávba, a legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 24 Celsius-fog körül lesznek. Ez az állapot nem változik jelentősen a hónap végéig, amikor további egy-két fokkal visszaesik a levegő hőmérséklete, napközben 22-23 Celsius-fokra számíthatunk. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek a mostani 8-10 Celsius-fokról az első hét végére 10-11 fokra nőnek, majd ismét visszaesnek 8-10 fok közé. A légköri instabilitás a teljes prognózis-időszakra jellemző lesz, de nagyobb területet érintő, jelentősebb mennyiségű csapadék csak május 21-én és 22-én, illetve a május 25-e és június 3-a közötti időszakban valószínű.

A Bánságban és a Körösök-vidékén május 25-ig felmelegedés várható, a nappali hőmérséklet legmagasabb értékei elérik a 28 Celsius-fokot, a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek 14 Celsius-fok körül alakulnak. Ez az állapot május 30-ig nem sokat változik, ezt követően pedig enyhén visszaesik a hőmérséklet, nappal 24-26, éjszaka 11-13 Celsius-fok várható. Légköri instabilitáshoz köthető jelenségek (felhőszakadás, villámlás, erős széllökések, helyenként jégeső) a Bánságban az egész időtartam alatt előfordulhatnak, a Körösök vidékén május 21-én és június elején a legvalószínűbbek.

Máramarosban május 21-e és 24-e között felmelegedés várható, a hőmérsékleti értékek meghaladják az ilyenkor szokásosat, nappal 28, éjjel 11-12 Celsius-fok várható. A hét végén valamennyit visszaesik a hőmérséklet, nagyjából beilleszkedik az ilyenkor szokásos sávba, a legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 26 Celsius-fog körül lesznek. Ez az állapot nem változik jelentősen a hónap végéig, amikor további egy-két fokkal visszaesik a levegő hőmérséklete, napközben 24 Celsius-fokra számíthatunk. A légköri instabilitás a teljes prognózis-időszakra jellemző lesz, de nagyobb területet érintő, jelentősebb mennyiségű csapadék csak a május 31-e és június 3-a közötti időszakban valószínű.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: