Változó időjárásra és gyakori csapadékra kell számítani

Május 4-e és 17-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzés

Váltakozó hőmérsékleti értékekre és csapadékra kell számítani az elkövetkező időszakban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 4-e és 17-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a kéthetes időszak hideg idővel kezdődik, a nappali maximumok 14 és 19 Celsius-fok között, a minimumok pedig 1 és 7 fok között alakulnak. Május 6-án a megszokottnál jobban lehűl az idő, a déli órákban csupán 12 fok körül alakulnak a maximumok. Május 8-ától azonban jelentősen felmelegszik az idő, nappal 21-26 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékleteket, éjszaka pedig 6 és 11 fok közötti minimumokat fognak regisztrálni, jelentősen meghaladva az időszaknak megfelelő átlaghőmérsékleteket. Május 12-e és 17-e között hőmérsékleti ingadozások várhatók, de az időszaknak megfelelő értékekkel. A kéthetes periódus első napjaiban nagy kiterjedésű területeken esni fog az eső, helyenként jelentősebb mennyiségű csapadékra kell számítani. Egy másik, csapadékban gazdagabb időszak május 11-e után veszi kezdetét.

A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban hűvös lesz az idő, 16-20 fokos nappali csúcsokkal és 4-8 fokos éjszakai minimumokkal; május 6-án pedig különösen hideg lesz: a déli órákban a csúcshőmérsékletek nem fogják meghaladni a 9-13 fokot. Május 8-ától kezdődően jelentősen felmelegszik az idő, 23-28 fok közötti maximumok és 7-12 fok közötti minimumok várhatók, tehát melegebb lesz a megszokottnál. Május 12-e után hőmérsékleti ingadozások várhatók, de az időszaknak megfelelő értékekkel. Nagyobb kiterjedésű területeken május 6-a körül lehet csapadékra számítani, illetve május 11-e után.

Máramarosban szintén hideg idővel, 17 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel és legtöbb 6 fokos minimumokkal startol az időszak, majd május 6-ára 9-11 Celsius-fok körülire esnek vissza a nappali hőmérsékletek. A május 8-án kezdődő fokozott felmelegedés az időszakhoz mérten magasabb hőmérsékleteket fog eredményezni: 24-26 fokos maximumokat és 8-11 fokos minimumokat. Május 12-e és 17-e között hőmérsékleti ingadozások várhatók, de az időszaknak megfelelő értékekkel. Az első napokban, illetve május 11-e után számíthatunk csapadékra a régióban.

A hegyvidéken a lehűlés következtében az első napokban 4-8 fok között alakulnak a maximumok, illetve 0 és 3 fok között a minimumok. Május 6-a körül a nappali értékek nem fogják meghaladni az 1-4 Celsius-fokot, az éjszakai értékek pedig fagypont alatt lesznek. A május 8-án elkezdődő felmelegedés a megszokottnál magasabb hőmérsékleteket eredményez: 12-16 Celsius-fokos nappali és 3-8 Celsius-fokos éjszakai értékekre lehet majd számítani. Ezt követően a sokévi átlagnak megfelelően alakulnak a hőmérsékleti értékek, bár enyhe ingadozásra számítani lehet. Május 7-éig gyakori és nagy mennyiségű lesz a csapadék, a magasan fekvő régiókban havaseső várható, 6-án azonban az egész hegyvidéken inkább havazni fog. Május 11-e után ismét nő a csapadék valószínűsége.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: