Várni kell még a vadászati törvény módosítására

Késik a nem vadászható fajok által okozott személyi sérülések kártérítéséről szóló szabályzat

Mintegy féléves vitát zárt le a képviselőház novemberben, amikor elfogadta az RMDSZ javaslatait is beépítő kormányrendeletet, a kártérítésre vonatkozó valamennyi újítás RMDSZ-javaslat volt. A törvény kihirdetése viszont még várat magára.

Klaus Iohannis államelnök december 17-én, hétfőn a Román Alkotmánybírósághoz fordult a vadászati és vadvédelmi törvénnyel kapcsolatosan, kifogásokat fogalmazva meg annak elfogadási eljárására vonatkozóan, ugyanakkor néhány tartalmi részt is kifogásolt.

A kormány a 105/2017-es sürgősségi kormányrendelettel kívánta módosítani a vadászati és vadvédelmi törvényt (407/2006), ami egyrészt a téli juh legeltetést tiltaná be mezőgazdasági és természetvédelmi meggondolásból – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a törvénymódosítás kapcsán. A megyeelnök külön értékelte az RMDSZ parlamenti frakcióinak támogatását, személyesen Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő közbenjárását. Az ügy előrehaladásának jót tett Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter augusztus 11-én Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tónál tett látogatása, ahova Korodi Attila parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke meghívására érkezett, személyesen tájékozódva a térségi helyzetről.

Ugyanakkor a Iohannis által kifogásolt törvény a vadászati tilalom alatt álló vadak (pl. a medve) által okozott személyi sérülések során keletkezett károk kárpótlási módozatát is szabályozza.

– Sajnálatos, hogy ismét abba a helyzetbe kerültünk, hogy bizonyos procedurális okok miatt továbbra is várnunk kell arra a törvényre, amelynek révén a személyi sérülést szenvedő károsultak kártérítést kaphatnának. Helyi szinten igyekszünk mindent megtenni a nagyragadozók és ember közötti konfliktusmenedzsment érdekében, de ahhoz, hogy ez eredményes lehessen kulcsfontosságú a károk megtérítése – véli Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Címfotón az idei év legsúlyosabb medvetámadásának áldozata

Kérem ossza meg ismerőseivel: