XI. Régizenei Nyári Egyetem Csíkszeredában

Idén július 8–13. között tizenegyedik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület a Régizenei Nyári Egyetemet. Hat nap alatt a résztvevők neves magyarországi, svájci és hazai tanárok irányításával mélyíthetik el tudásukat a reneszánsz és barokk zene historikus előadásmódjában, különös figyelmet szentelve a Régizene Fesztivál idei témájának, a spanyol régizenének.

Az érdeklődők kilenc különböző mesterkurzus közül válogathatnak: furulya és fuvola, barokk hegedű, ének, lant és gitár, viola da gamba és vionole, ütőhangszeres kamarakurzus, reneszánsz és barokk táncok, illetve reneszánsz együttes mesterkurzus szerepel a kínálatban. A hangszeres kurzusokon való részvételhez legalább 10 éves életkor, zenei előképzettség, illetve hangszeres tapasztalat szükséges, teljesen kezdők számára a tánc- vagy énekkurzust ajánlják a szervezők.

A Nyári Egyetemen a részvételi díj aktív hallgatóként 250 lej/fő/kurzus, passzív hallgatóként 50 lej/fő/kurzus, a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai és tanárai pedig kedvezményes 100 lej/fő/kurzus áron vehetnek részt a képzéseken. A jelentkezési határidő június 11., hétfő éjfél. Ugyanakkor a Csíkszeredán kívüli állandó lakhellyel rendelkezőknek lehetőségük van ösztöndíjra is pályázni. Bővebb információt a www.regizene.ro honlapon találhatnak, illetve a nyariegyetem@regizene.ro e-mail címen vagy a 0266–372044-es telefonszámon kérhetnek az érdeklődők.


XI. Régizenei Nyári Egyetem
2018. július 8–13.

plakat_Csikszeredai Regizenei Nyari Egyetem

Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, Márton Áron utca 80.

Csíkszeredai Régizene Fesztivál, 2018. július 8–15.

 

Mesterkurzusok:

• Barokk hegedű – Vitárius Piroska (Magyarország)

• Csembaló – Fülöp Mária (Svájc)

• Furulya és fuvola – Széplaki Zoltán (Magyarország)

• Ének – Angela Șindeli (Románia)

• Ének – Palócz Réka (Magyarország)

• Lant és gitár – Kónya István (Magyarország)

• Viola da gamba és violone – Csata István (Románia)

• Ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés – Kasza Roland és Sudár Balázs (Magyarország)

• Reneszánsz együttes mesterkurzus (főtárgy) – Csörsz Rumen István (Magyarország)

• Reneszánsz és barokk táncok (min. 6 résztvevővel indul) – Szabó Anikó (Románia)

 

Szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzusok:

• Reneszánsz együttes mesterkurzus (melléktárgyként) – Csörsz Rumen István (Magyarország)

• Közös reggeli tánckurzus – Szabó Anikó (Románia) 

 

Csembalón kísérnek: Garai Zsolt (Románia), Kővári Arany (Románia), Miriam Marinescu (Románia)
Pengetős hangszereken kísér (arciliuto, teorba, koboz): Kovács Attila (Magyarország)
Közreműködik: Elena Maria Șorban (Románia), Hanke Katalin (Románia)

A kurzusok résztvevőinek igény szerint tolmácsot biztosítunk.


ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

A nyári egyetem hangszeres kurzusain részt vehet bármely, 10. életévét betöltött hallgató. A kurzusokon való részvételhez zenei előképzettség, illetve hangszeres tapasztalat szükséges. Teljesen kezdők számára a tánc- vagy énekkurzust ajánljuk.

A kurzuson való részvétel módjai:

• Aktív hallgató

Aktív hallgató részvételi díja 250 lej/fő, mely aktív részvételre jogosít az általa választott 1 mesterkurzuson és a szabadon választható kurzusokon. Két különböző mesterkurzus esetében 2 × 250 lej regisztrációs díj fizetendő.

• Passzív hallgató

Passzív hallgató részvételi díja 50 lej/fő. Ez az ár tartalmazza bármely mesterkurzuson való passzív részvételt, az aktív hallgatókkal folyó munka befolyásolása nélkül. Az ár nem tartalmazza a következőket:

• egyéni foglalkozások,
• szabadon választható kurzusokon való részvétel,
• kurzuszáró hangversenyen való fellépés.

• Nagy István Művészeti Középiskola diákja/ tanára

A Nagy István Művészeti Középiskola partnerségének köszönhetően az iskola diákjainak és tanárainak 100 lej/fő kedvezményes részvételi díjat biztosítunk. A helyek száma korlátozott, maximum 2 fő vehet részt kurzusonként. Túljelentkezés esetén szociális szempontokat és tanulmányi eredményeket figyelembe véve az iskola tanárainak ajánlásával kerül eldöntésre, hogy kik vehetnek részt Nagy István ösztöndíjasként az adott kurzuson.

 

A részvételi díj lejben fizethető a kurzust megelőzően a Hargita Megyei Kulturális Központ székhelyén (Csíkszereda, Temesvári sugárút 4.) vagy a Nyári Egyetem helyszínén (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, Márton Áron utca 80.).

 

A részvételi díj NEM TARTALMAZZA a szállás és az étkezés költségeit.

 

Szállás: A szállásfoglalás egyénileg történik, azonban az általunk ajánlott lehetőségekről a következő linken kaphat bővebb tájékoztatást: https://goo.gl/fSGkqn

Étkezés: A nyári egyetem helyszínének közelében számos étterem található, amelyekben többféle napi menü közül lehet választani.

Fellépési lehetőségek: Az oktatás mellett a Nyári Egyetem másik kiemelkedően fontos célkitűzése a fiatal, tehetséges zenészek bemutatkozásának elősegítése. Azon diákokból álló együttesek számára, akik a Nyári Egyetem időtartama alatt nyitottak közönség előtti bemutatkozásra, további fellépési lehetőségeket biztosítunk Csíkszereda közterein, utcazenélés formájában.

 

Jelentkezés: A következő linken elérhető jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével jelentkezhet kurzusaink valamelyikére: https://goo.gl/vVrZC9

A nyári egyetem mesterkurzusain a résztvevők száma korlátozott, a rendelkezésre álló aktív és passzív helyek elfoglalása a jelentkezési sorrend alapján történik.

 

Jelentkezési határidő: 2018. június 11.,hétfő, éjfél (24:00 UTC+2).

 

További részletekért keressenek bennünket a nyariegyetem@regizene.ro e-mail címen, az alábbi telefonszámokon: +40-266-372044 (vezetékes), +40-0746-244235 (mobil), illetve Csíkszeredában személyesen, a Temesvári sugárút 4. szám alatt.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál és a Régizenei Nyári Egyetem honlapja: www.regizene.ro

 

Szervezők: Cultura Nostra Egyesület, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa
Társszervező: Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata
Partnerek: Márton Áron Főgimnázium, Nagy István Művészeti Középiskola

Kérem ossza meg ismerőseivel: