I. Méhész- és Méznap Gyergyószentmiklóson

Egyesületbe szerveződtek a méhészek

Kevesen tudják, hogy vidékünkön igenis nagy hagyománnyal rendelkezik a méhészet, a méhészkedés. Az itteni hegyi, hűs környezet és a néha zord időjárás ellenére is, sikerült meghonosodnia vidékünkön ennek a könnyűnek nem, azonban érdekesnek és titokzatosnak annál inkább mondható hivatásnak.

Korábbról már vannak írásos feljegyzések, hogy Gyergyószentmiklóson volt a méhészeknek egyesülete, amely hol önállóan, hol az udvarhelyi vagy a csíki egyesületek fiókszervezeteként működött.

Most újra önálló egyesületet hívtak életre a környék méhészei, egyesületi formába szerveződve. Az egyesület fő célja, hogy betekintést engedjen “szakma” páratlan szépségeibe, megmutassa a méhészkedés kihívásait, egyediségét.  Az egyesület közreműködésében, a Caritas Vidékfejlesztési ágazatával karöltve, bemutatkozó jelleggel kerül megszervezésre városunkban az I. MÉHÉSZ- ÉS MÉZNAP, szeptember 10-én, szombaton 10 és 14 óra között. Helyszín Varga Katalin utca 3 szám, a volt AGROCARITAS udvara.

Ezen rendezvény keretén belül megismerhetik az érdeklődők az itteni termelőket, műhelymunkák és előadások formájában egy képet kapunk arról, hogyan készül a kaptár, mi az, hogy pergetés, továbbá hogyan kerül az árusok asztalára a csillogó méz. Betekintést nyerhet mindenki, aki kilátogat a rendezvényre, a mézek fajtáiba, néhány kételyt és tévhitet is eloszlatnak a szakemberek, hogy nem biztos, hogy az a jó méz, amelyik több hónap után is folyékony marad. A rendezvény teret enged a kis, négy – öt családdal rendelkező méhészektől egészen a több tíz családdal rendelkező méhészekig a bemutatkozásra. Lesz gyereksátor, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, mézkóstolás, régi és új felszerelések kiállítása.

A rendezvény nem titkolt célja, egyfajta ismeretanyag átadásán túl a tudatos vásárlásra való nevelés, azáltal, hogy megismerjük a mézek fajtáit, az apiterápia során a méhcsípések gyógyító hatásaival is találkozunk, talán más szemmel fogjuk nézni ezt a picit különcnek is nevezett világot.


Programok 10 és 14 óra között:

Mézes műhelyek
Kaptárak és kaptárkellékek bemutató
Pergetés, mézszűrés és virágpor szedés
Mézek fajtái, a méz és az egészség
Régi és új méhészfelszerelések, látványkaptár
Apiterápia
Termékbemutató és mézvásár
Mézes játszóház gyerekeknek (mézeskalács sütés és díszítés, rajzolás, lovagoltatás)

Fellép a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar


Helyszín:
Varga Katalin utca 3. szám, volt Agrocaritas udvara
Szervező:
Gyergyószentmiklósi Méhészek Egyesülete
Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés
Partnerek:
Gyergyószentmiklós Önkormányzata
Szent Benedek Tanulmányi Központ
Caritas Logisztika
Nektár King kft
Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar

Kérem ossza meg ismerőseivel: