1029-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában

Csütörtökig 17 halálos áldozata volt a koronavírusnak

Románia területén 1029 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 17-en meghaltak – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A legutóbbi jelentés óta 123 új esetet jegyeztek.

Az új fertőzöttek 7 és 87 év közöttiek.

A fertőzöttek közül 94-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 28-at Bukarestben, hatot Craiován, ötöt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron.

Csütörtökig 17 halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában.


A 2-es számú katonai rendelet érvénybe lépése óta már 548 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Tizennégy, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.


6151 személy van hatósági karanténban, 110.042 otthoni elkülönítésben – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Országos szinten 15.998 koronavírus-tesztet végeztek el, ezekből 823 magán egészségügyi intézményekben.


Ez idáig 183 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A csendőrség és a rendőrség ugyanakkor 1883 bírságot rótt ki az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt.

Emellett a határrendészet négy ügyben indított eljárást hamis nyilatkozattétel miatt.

A GCS ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja – nyomatékosítják.

A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 számon érdeklődhetnek a témáról.

Március 25-éig összesen 204.930 koronavírusos esetet jegyeztek Európában. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban van.


Az új koronavírussal fertőzött páciensek közül 29-et kezelnek intenzív terápiás osztályon, közülük 23-an súlyos állapotban vannak – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A többi fertőzött állapota stabil.


Az elmúlt 24 órában 1482 hívást regisztráltak a 112-es egységes segélyhívószámon és 10.024-et a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos 0800.800.358-as tájékoztató zöldszámon – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).


59 külföldön élő román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal, közülük további három személy meghalt – tájékoztatott csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Összesen 11 román állampolgár hunyt el külföldön koronavírus-fertőzésben: nyolc Olaszországban, kettő Franciaországban és egy Nagy-Britanniában.

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján ez idáig 59 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, közülük 44-en Olaszországban, négyen Spanyolországban, hárman Franciaországban, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában betegedett meg.


Meghalt csütörtökön egy koronavírussal fertőzött 76 éves nő. Ezzel a COVID-19 halálos áldozatainak száma 18-ra nőtt Romániában.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása szerint az elhunyt Kolozs megyei volt.

Az asszonyt március 20-án a bánffyhunyadi kórházba utalták be, majd március 22-én, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje, a kolozsvári járványkórház intenzív terápiás osztályára szállították.

A páciens cukorbetegségben szenvedett és magas vérnyomása volt.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: