11 erdélyi megye hegyvidékén esőre, havazásra és hóviharokra lehet számítani

Sárga jelzésű riasztás van érvényben

Esőre, havazásra és hóviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken 13 megye hegyvidékére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A sárga jelzésű riasztás szerint péntek 20 órától szombat 16 óráig Körösvidéken, helyenként Bánságban, Máramarosban, Erdélyi északi részében, a Nyugati-Kárpátok 1500 méter feletti térségeiben, a Déli-Kárpátok nyugati, illetve a Keleti-Kárpátok északi régióiban esni fog, és a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 25-40, elszórtan az 50-60 litert négyzetméterenként. A hegyvidéken 1700 méter fölött havazni fog, a szél sebessége meghaladja majd a 90-100 kilométert óránként, és hóviharok várhatók.

A figyelmeztetés Suceava, Neamţ, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Bihar, Arad, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyére terjed ki.

A meteorológusok szerint az ország többi részében péntek 20 órától hétfő 12 óráig jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Az alacsonyabban fekvő területeken szombaton esni fog, de 1500 méter fölött havazásra és havas esőre is lehet számítani. Vasárnap hajnaltól a nyugati, északi és a központi régiókban már mindenütt havazni fog, hegyvidéken hórétegképződés várható. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 60-80 litert négyzetméterenként.


Másodfokú árvízkészültség lesz érvényben szombattól több folyó erdélyi szakaszain

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) erdélyi, partiumi és bánsági folyószakaszokra.

A hidrológusok szerint szombat 16 órától vasárnap 18 óráig az Iza és a Lápos (Máramaros megye), a Túr (Szatmár megye) és a Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód) vízgyűjtő medencéiben várhatók áradások.

Ugyanakkor szombat 16 órától hétfő délig a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Krassó és Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Krassó-Szörény megye), Zsil (Gorj megye).

Emellett péntek 22 órától hétfő éjfélig elsőfokú árvízkészültség lesz érvényben következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Tisza, Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szatmár és Szilágy megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita és Maros megye), Nyárád (Maros megye), Kis-Küküllő, Nagy-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér megye) és Aranyos (Fehér megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: