1367-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Péntekig senkinek nem volt súlyos allergiás reakciója, és senki nem halt meg a védőoltástól

A pénteki nap folyamán 1367 személy kapta meg a Pfizer BioNTech koronavírus elleni vakcinát Romániában, és ezzel 11.656-ra nőtt a beoltottak száma – tájékoztat a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül egynek sem jelentkezett allergiás reakciója. Az oltáskampány kezdetétől (december 27-e) számítva 26 enyhe allergiás reakciót regisztráltak.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele – hangsúlyozza a CNCAV.


Eddig senkinek nem volt súlyos allergiás reakciója, és senki nem halt meg a koronavírus elleni védőoltástól – tájékoztat pénteken a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az oltások elektronikus jegyzékében feltüntetett adatokra hivatkozva azt is közli a testület, hogy az oltáskampány kezdetétől (december 27-e) számítva 11.656 személyt immunizáltak, és 26 enyhe allergiás reakciót regisztráltak.

A CNCAV arra reagált, hogy különösen az online médiában ‘hamis, pontatlan vagy félrevezető információk kezdtek megjelenni a romániai oltási kampánnyal kapcsolatban, amelyek alkalmasak arra, hogy bizalmatlanságot, félelmet vagy pánikot keltsenek’.

A CNCAV idéz egy ilyen bejegyzést, amely szerint az Arseni kórházban “egy asszisztens meghal egy órával az után, hogy megkapta a védőoltást’. A közlemény rámutat: a fővárosi Bogdan Arseni kórházban nincs is oltóközpont, ott senkit, az asszisztenseket sem oltottak be. Az intézmény az Obregia kórházba berendezett oltási központhoz tartozik, ahol viszont még nem kezdték meg az oltást.

Ebben az összefüggésben a CNCAV azt javasolja, hogy a polgárok ellenőrizzék az információt közzé tevő forrás hitelességét, a használt internetes domain nevét, az írás milyenségét és minőségét, a cikk stílusát (nyelvtan és helyesírási hibák, az ALL CAPS funkció használata, az írásjelek túlzott használata a drámai hatás érdekében, a szöveg koherenciája, a közzététel dátuma, valamint az információk és az idézetek forrásai, amelyeknek máshol is megtekinthetőknek kel lenniük).


Azonnal meg kell oldani azon személyek esetét, akik egyértelműen kifejezték akaratukat, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltást, de akiknek beütemezett oltását, nem egészségügyi megfontolásokból esetleg elhalasztották – közölte pénteken COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

A CNCAV közleménye szerint minden olyan kórház, amelyben egy oltási központ működik, három napra előre meghatározza az oltóanyag-szükségletet az elkészített programálások alapján.

A megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) összesítik a hozzuk tartozó oltóközpontok vakcinaigényét, és az oltást megelőző napon, 13 óráig elküldik azt annak a regionális központnak, amelynek körzetéhez tartoznak.

A regionális raktárközpontok a beérkezett kéréseknek/ütemterveknek megfelelően előkészítik a szükséges oltóanyag-mennyiséget és leszállítják azokat a DSP-knek, illetve az oltási központoknak.

Minden oltási központnak van egy koordinátora, aki felelős a központ működéséért, a hatályos eljárások tiszteletben tartásáért, ideértve a programálások betartását is.

“Azonnal meg kell oldani azon személyek esetét, akik egyértelműen kifejezték akaratukat, hogy megkapják a védőoltást, de akiknek beütemezett oltását, nem egészségügyi megfontolásokból elhalasztották”- hangsúlyozza a CNCAV.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: