14.943 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt héten

Július 4-e és 10-e között 33 koronavírusos beteg halt meg

Az elmúlt héten 14.943 új koronavírusos megbetegedést jegyeztek Romániában, kétszer többet, mint egy héttel korábban – közölte hétfői sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila elmondta, jelenleg 1410 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 86-ot az intenzív osztályon. Utóbbiak közül 68-an nincsenek beoltva koronavírus ellen. Az újonnan igazolt megbetegedések 20 százaléka (2717 eset) újrafertőződés.

Az elmúlt héten 33 koronavírusos beteg halt meg, 22 férfi és 11 nő. Az előző héten 16 elhalálozást jegyeztek.

A tárcavezető hangsúlyozta, az elmúlt hét volt zsinórban a harmadik, amikor megduplázódott a megbetegedések száma, a heti esetszám a három héttel ezelőtti csaknem 4 ezerről előbb 7700-ra, majd csaknem 15 ezerre nőtt. A növekedési tendencia megegyezik az Országos Közegészségügyi Intézet által előrevetített forgatókönyvvel, és várhatóan további 4-5 hetet tart még, egészen augusztus közepéig, amikor tetőzik a járványhullám, majd csökkenni kezdenek az esetszámok.

A miniszter elmondta azt is, hogy az elvégzett tesztek 12 százaléka lett pozitív, és az omikron a domináns vírusváltozat. Kimutatták már a BA5 alvariánst is, amely a járvány terjedésének felgyorsulását idézte elő világszerte.


Múlt héten több mint 3200 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát Romániában

A július 4-e és 10-e közötti héten 3252 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját – derül ki a COVID-19 elleni immunizációról tájékoztató platform hétfőn közzétett adataiból.

Ezek szerint 457 személynek az első, 690-nek a második, 1206-nak a harmadik, 1210-nek a negyedik dózist adták be. A beadott dózisokból 35 a Pfizer 5 és 11 év közötti gyermekeknek szánt oltóanyaga volt.

Ezzel 16.859.266-ra nőtt a beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdetétől 8.131.803 személyt immunizáltak, közülük 8.116.711-et teljeskörűen beoltottak, 2.614.383-an a harmadik dózist is megkapták.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 20.051 esetben jegyeztek mellékhatást a koronavírus elleni vakcina beadása után, ezek közül 2233 lokális, 17.818 általános jellegű volt.


Rafila: nem áll fenn annak a kockázata, hogy az új járványhullám miatt elhalasszuk a tanévkezdést

Bár az elmúlt két hétben megkétszereződött a koronavírusos megbetegedések száma, valószínűleg nem lesz szükség sem a tanévkezdés elhalasztására, sem az online oktatásra való áttérésre az új járványhullám miatt – véli az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila a Prima TV egyik vasárnapi műsorában rámutatott, két egymást követő héten megduplázódott az új esetek száma, és becsléseik szerint még további négy-öt hétig marad a növekvő tendencia. A legutóbbi heti jelentés alapján átlagban napi 1100 új fertőzést jegyeztek, ezen a héten ez napi 2400-ra nőtt, és a szakemberek szerint napi 10-12 ezres esetszámnál fog tetőzni a hullám. “Szerencsére nincs sok súlyos megbetegedés, az esetek többségében banális nátha formájában jelentkezik a betegség” – tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, meglátása szerint nem áll fenn annak a kockázata, hogy az új hullám miatt elhalasszák a tanévkezdést vagy online tanrendre térjenek át a iskolák. Úgy véli, ettől már csak azért sem kell tartani, mert szeptember elejéig “szinte biztosan” lecseng ez a hullám. Hozzátette, természetesen jöhetnek még újabb megbetegedési hullámok, de állandó megfigyelés alatt tartják a helyzetet, és nem az esetszámok, hanem a kórházak telítettségének függvényében hozzák meg a döntést az oktatási folyamat megszervezéséről.

“Ha többnyire enyhe lefolyású a betegség, amelyre elegendő a tüneti kezelés és néhány nap elkülönítés, akkor nem lesz gond” – fogalmazott, hozzátéve, a legutóbbi jelentés szerint 52 beteg szorult intenzív terápiás ellátásra, és 1800 hely van a kórházakban a súlyos tünetekkel küzdők számára. Az új megbetegedések mintegy 20 százaléka újrafertőződés.

Rafila beszélt a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadatásáról is, hangsúlyozva, hogy ezzel érdemes várni őszig, mert szeptemberben érkezik majd a vakcina új variánsa. “Remélem, a tárgyalások során sikerül majd meggyőzni a gyártókat, hogy csak akkora mennyiséget szállítsanak, amennyire igényük van a tagállamoknak” – nyomatékosította. Hozzátette, jelenleg mintegy 8 és fél millió dózis oltóanyag van még készleten az országban, körülbelül ugyanekkora mennyiséget várnak még idén és további 19 millió dózist jövőre.


Egészségügyi minisztérium: keddtől kezdődően ismét naponta jelentik a koronavírusos eseteket

Az egészségügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy keddtől ismét naponta jelentik a koronavírusos eseteket.

Hétfőn még bemutatják a heti Covid-közleményt, keddtől pedig újraindul a napi jelentés az esetekről – közölték a tárca képviselői.

A minisztérium egy hónappal ezelőtt döntött úgy, hogy csak hetente jelenti a koronavírus-helyzettel kapcsolatos új adatokat, beleértve az új esetek, a kórházba beutaltak és az elhalálozottak számát.

A tárca szerint a június 27-e és július 3-a közötti időszakban 7726 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániába. Az esetek száma csaknem megkétszereződött a június 20-a és 26-a közötti időszakhoz viszonyítva, amikor 3974 megbetegedést jegyeztek.

A minisztérium adatainak értelmében 1307-en újrafertőződött betegek, nekik az első megfertőződéstől számított 90 nap után lett ismét pozitív a tesztjük.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: