15.257 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Ezzel 140.447-re nőtt a beoltottak száma

Az elmúlt 24 órában 15.257 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által kedden közzétett adatokból.

Ezzel 140.447-re nőtt a beoltottak száma.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 56-nál jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 20 helyi, 36 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 484 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 193 helyi, 291 pedig általános jellegű volt, egy eset kivizsgálása folyamatban van.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.


Azok is megkaphatják a COVID-19 elleni oltást, akiknek nincs személyi igazolványuk

Azok a személyek is megkaphatják a COVID-19 elleni oltást, akiknek nincs személyazonossági okmányuk – jelentette be kedden Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltáskampány főkoordinátora.

Gheorghiţă a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatót, amelynek során közölte: azok a személyek is, akiknek nincs személyazonossági igazolványuk, feliratkozhatnak az oltásra jelentkezők online platformján, vagy jelentkezhetnek a polgármesteri hivatal szociális ügyekkel foglalkozó igazgatóságán, de a telefonos központ (call center) révén is kérhetik a vakcinát.

Az oltáskampány vezetője azt is elmondta: Románia határain kívülről érkezett személyek is megkaphatják az oltást.

‘Akkor is beoltathatják magukat. ha nincs személyi számuk. Ez érvényes azokra is, akik Románián kívülről érkeztek, és akiknek nincs CNP-jük. Beoltathatják magukat, és felveszik őket az oltások országos elektronikus jegyzékébe’ – mondta Valeriu Gheorghiţă.


Az idős személyek családorvosuk közvetítésével kérjenek előjegyzést a koronavírus elleni oltásra

A javaslat az, hogy az idős személyek családorvosuk közvetítésével kérjenek előjegyzést a koronavírus elleni oltásra – nyilatkozta kedden az országos oltókampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă azt mondta, tárgyalt a témáról a családorvosokról is, akik közül többen is kérték ezt a eljárást. Azért javasolják az idős személyeknek, hogy családorvosuk közvetítésével regisztráljanak a koronavírus elleni oltásra, mert ő ismeri a legjobban egészségi állapotukat, és tud megfelelő információkkal szolgálni az oltásról, a vakcina jótékony hatásairól. Ez esetben az előjegyzés minden beteggel külön-külön történik, a páciens választja ki a számára leginkább megfelelő időpontot és oltóközpontot – nyomatékosította, hozzátéve, ha valaki nem akarja ezt az eljárást választani, előjegyzést kérhet egyénileg vagy hozzátartozóján keresztül online, továbbá a call centeren vagy az önkormányzat keretében működő szociális igazgatóságon keresztül.

A szakember szerint egyelőre nincsenek információk arról, hogy milyen az oltási kedv az idős korosztály körében.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: