16.945-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Ezzel 58.554-re nőtt a beoltottak száma

Az elmúlt 24 órában 16.945 személy kapta meg Romániában a Pfizer BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által közzétett adatokból.

Ezzel 58.554-re nőtt a beoltottak száma.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 66-nál jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 28 helyi, 38 pedig általános jellegű volt. További két reakció esetében “még folyamatban van a kivizsgálás”.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 202 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_graf2


F. Cîţu: Jól halad Romániában a koronavírus elleni oltáskampány

‘Jól halad’ Romániában a koronavírus elleni oltáskampány – jelentette ki szerdán Florin Cîţu.

A miniszterelnök szerint az a cél, hogy naponta 100-150 ezer személyt immunizáljanak.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Romániában ‘van érdeklődés’ a koronavírus elleni oltások iránt, a kormány nem tervezi, hogy pénzzel ösztönözze azokat, akik beoltatják magukat.


A. Rafila: A koronavírus elleni oltáskampány nem emelkedik az elvárt szintre

A koronavírus elleni oltáskampány nem emelkedik az elvárt szintre – jelentette ki szerdán Alexandru Rafila szociáldemokrata szenátor.

A mikrobiológus professzor szerint a kampány ‘nem empatikus és nem ad tájékoztatást az oltásról’.

Számítása szerint a napi beoltott személyek számát legalább 50 ezerre kell emelni, hogy havonta legalább 1,2 millió embert lehessen immunizálni, és szeptemberig beolthatók legyenek legalább a kockázati csoportok és az elengedhetetlen szolgáltatásokat végzők.

Meglátása szerint sokkal szorosabban be kellene vonni a családorvosokat a kampányról szóló kommunikációba.

Azt mondja: nem elégséges, hogy közöljék az emberekkel: oltassák be magukat, mert a vakcina biztonságos.

‘Nem beszélünk az oltóanyag összetételéről, nem beszélünk a vakcina hatásmechanizmusáról, sem arról, hogy az oltás milyen lehetséges mellékhatásokat okozhat, és ezeket hogyan lehet elkerülni, tehát mindez nem képezi a tájékoztatási kampány tárgyát. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyi szakembereket jobban és nagyobb számban kell bevonni”- magyarázta a professzor, aki úgy véli: a kizárólag online és televízión keresztül végrehajtott kampány éppen a legnagyobb kockázatnak kitett csoportokhoz nem jut el, ezt a feladatot oldhatnák meg a családorvosok – vélekedett Rafila.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: