18. alkalommal hirdetik meg a Zöldövezet Programot

2024. február 26-ig küldhetők be a pályázatok

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány meghirdeti a Zöldövezet program újabb kiadását, amelyben több mint 850.000 lejt biztosítanak környezetvédelmi projektekre

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 18. alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot, a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási platformját, amelynek célja a környezetvédelmi projektek támogatása és a fiatalok bevonása a természetvédelmi kezdeményezésekbe. A MOL Románia idén összesen 854.000 lej értékben nyújt támogatást a program két komponensében, a Permakultúra a városi övezetekben és a Védett területek programrészekben. A civil szervezetek 2024. február 26-ig küldhetik el pályázataikat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy idén is meghirdetjük a 2006-ban elindított, hagyományos programunkat, a Zöldövezetet. Ez a kezdeményezés a hosszú távú fenntarthatósági elkötelezettségünk része, az eddigi években a támogatott projektek által több mint 250.000 fiatalt sikerült bevonni olyan tevékenységekbe, amelyek a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmüket. A program révén biztosítjuk a tevékenységek megszervezéséhez szükséges anyagi erőforrásokat. A Zöldövezet programnak köszönhetően a támogatott civil szervezetek közel 3.000 környezeti nevelési tevékenységet szerveztek, amelyek keretében többek között területeket zöldesítettek, fákat, cserjéket ültetettek, valamint tanösvényeket hoztak létre különböző védett területeken.– mondta Mozga Gábor, a MOL Románia ügyvezető igazgatója. 

A pályázatok beküldési határideje: 2024. február 26.

A Zöldövezet program bármely komponensében a civil szervezetek 2024. február 26-ig küldhetik el pályázataikat. Mind a védett területek népszerűsítését célzó pályázatok, mind a permakultúra elvein alapuló fenntartható mezőgazdaság fejlesztését célzó pályázatok legtöbb 40.000 lej támogatásban részesülhetnek. A beérkező pályázatokat szakértőkből álló zsűri értékeli, a nyertesek listáját pedig március végéig teszik közzé.

Permakultúra a városi övezetekben programrészben olyan projekteket támogatnak, amelyek a helyi közösségek bevonásával jelentős mértékben hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez a városokban, összhangban azokkal az elvekkel, amelyeket a permakultúra népszerűsít.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek hozzájárulnak a romániai védett területek népszerűsítéséhez, illetve amelyek a helyi közösségek, valamint civil szervezetek és iskolák aktív bevonásával segítik az embereket abban, hogy jobban megértsék a védett területek szerepét és fontosságát. Ezen programösszetevő esetében is pályázhatnak a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, vagy tanintézményekkel partnerségben.

„A Zöldövezet Program 18. kiadása egy fenntarthatóbb jövő érdekében megvalósított munkánk újabb jelentős szakaszát képezi. A leghosszabb múltra visszatekintő programunkon keresztül, a MOL Románia támogatásával továbbra is támogatni tudjuk a civil szervezetek által kezdeményezett és a közösségek bevonásával megvalósított permakultúrát felkaroló, valamint a védett területek népszerűsítését és megőrzését célzó projekteket. Ezáltal továbbra is együtt ténykedünk egy zöldebb és fenntartható világért, ahol minden kezdeményezés, legyen az kisebb vagy nagyobb ívű, konkrét módon hozzájárul az oly nagyon szükséges ökológiai egyensúly megőrzéséhez.”, – mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A legjobban megvalósított projektek díjban részesülnek

A projektek megvalósítása után a program mindkét komponensében, így a Védett területek és a Permakultúra a városi övezetekben programösszetevőkben egy-egy projektet díjaznak egyenként 10.000 lej értékben. A díjakat azoknak a szervezeteknek ítélik majd oda, akik a legjobb eredményeket érik el a megvalósított projektjeikben.

A pályázatokat elektronikus levélben a spatiiverzi@repf.ro és programulspatiiverzi@gmail.com címekre küldhetik el a pályázók legkésőbb 2024. február 26., 16:00 óráig.

A programról további részletek a www.spatiiverzi.org.ro honlapon olvashatók.

***

A program számszerűsített eredményei

2023-ban összesen 22 projekt 812.371 lej összegű támogatásban részesült, amely projektekben a resztvevők száma meghaladja az 5.500 főt. A Permakultúra a városi övezetekben komponens keretében 8.086 négyzetméter földterületet műveltek meg, ahol több mint 1.800 fát és cserjét, különböző fűszer- és aromanövényeket ültettek, valamint zöldségféléket és bogyós gyümölcsöket termesztettek.

A Védett területek programrészben 5 tematikus ösvényt alakítottak ki, 11 Junior Ranger tábort szerveztek és 78 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.

A Zöldövezet program eddigi 17 kiadása alatt összesen 693 környezetvédelmi projektet támogattunk 9.925.426 lej értékben, amely projektekbe összesen több mint 265.000 személyt, főként gyerekeket és fiatalokat vontak be.

A program indulásától mostanáig a Védett területek programrészben 173 Junior Ranger tábort és 1.529 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek, valamint létrehoztak és rendeztek 154 új tematikus ösvényt a romániai védett területeken.


A Polgár-Társ Alapítvány közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: