2.902.790-re nőtt az eddig koronavírussal fertőzöttek száma Romániában

Szombat délig 65.606 halálos áldozata volt a koronavírusnak

A legutóbbi tájékoztatás óta 520 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – 68-cal kevesebbet, mint egy nappal korábban; 78-an újrafertőződött betegek – közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt 24 órában 4508 RT-PCR tesztet végeztek el (2277-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 2231-et kérésre), és 10.436 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel.

Az új esetekkel 2.902.790-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az igazolt új megbetegedések mellett 50 fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.

Eddig 13.051.629 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 9.892.354 antigén gyorstesztet végeztek.

Az elmúlt 24 órában hét koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint három fertőzött férfi és négy nő halt meg. Egy személy a 30 és 39 év közötti, kettő a 60 és 69 év közötti korosztályhoz tartozott, hárman 70 és 79 év közöttiek voltak, egy áldozat életkora meghaladta a 80 évet.

Valamennyien más betegségben is szenvedtek, öten oltatlanok voltak. A beoltott elhunytak közül az egyik 30 és 39 év közötti, a másik 60 és 69 év közötti volt.

Ezzel 65.606-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.

PACIENȚI INTERNAȚI

803 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, 72-vel kevesebbet, mint előző nap – jelentette szombaton az egészségügyi minisztérium.

Intenzív terápiás ellátásra 138 beteg szorul, közülük 128-an oltatlanok.

A kórházban kezelt páciensek között 56 kiskorú van, egyiküket sem ápolják intenzív terápián.


Az elmúlt 24 órában Bukarestből (107), valamint Iaşi és Kolozs megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos megbetegedést – közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.

A legkevesebb új esetet Botoşani, Brassó és Kovászna megyében regisztrálták, Brăila, Giurgiu és Gorj megyében egy új megbetegedést sem jegyeztek.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi

Az új esetek megyék szerinti eloszlása a következő:

* Fehér – 5
* Arad – 15
* Argeş – 12
* Bákó – 12
* Bihar – 12
* Beszterce-Naszód – 12
* Botoşani – 1
* Brassó – 1
* Brăila – 0
* Buzău – 7
* Krassó-Szörény – 5
* Călăraşi – 6
* Kolozs – 26
* Konstanca – 9
* Kovászna – 1
* Dâmboviţa – 9
* Dolj – 9
* Galac – 20
* Giurgiu – 0
* Gorj – 0
* Hargita – 4
* Hunyad – 3
* Ialomiţa – 5
* Iaşi – 27
* Ilfov – 14
* Máramaros – 7
* Mehedinţi – 4
* Maros – 9
* Neamţ – 12
* Olt – 3
* Prahova – 10
* Szatmár – 9
* Szilágy – 17
* Szeben – 7
* Suceava – 9
* Teleorman – 7
* Temes – 23
* Tulcea – 5
* Vaslui – 17
* Vâlcea – 6
* Vrancea – 3
* Bukarest – 107
* külföld – 2
* egyetlen megyéhez sem hozzárendelt esetek száma – 48.


Rafila: a koronavírus-fertőzés lassan szezonális betegséggé válik

A koronavírus-fertőzés lassan szezonális betegséggé válik – jelentette ki szombaton Nagyváradon az egészségügyi miniszter, aki szerint egy esetleges újabb megbetegedési hullám nem okozna problémát az egészségügyi rendszernek.

Alexandru Rafila rámutatott, lesznek még koronavírusos megbetegedések, akár “egy kisebb hullámra” is számítani lehet, de ez nem fog különösebb terhet róni az egészségügyi rendszerre. Hozzátette azonban, ez nem jelenti azt, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozó oltatlan személyek nem lesznek kockázatnak kitéve.

“Ez a fertőzés lassan szezonális betegséggé válik, és ha jön is egy újabb hullám, ez nem fog gondot jelenteni számunkra, mert most már van tapasztalatunk, szervezettek vagyunk, a járóbeteg-központok révén meg tudjuk előzni a kórházak és a sürgősségi osztályok túlterhelődését” – fogalmazott a tárcavezető.

Alexandru Rafila Cseke Attila fejlesztési miniszterrel együtt részt vett szombaton a romániai állami egészségügyi rendszer legkorszerűbb, teljesen automatizált laboratóriumának felavatásán. Ezt a nagyváradi megyei kórházban alakítottak ki az Interreg Ro-Hu 2019-2022 program keretében, 2 millió eurós ráfordítással.


Szakember: elsősorban a kockázati csoportokba tartozóknak és a 60 éven felülieknek ajánlott a koronavírus elleni oltás negyedik adagja

Elsősorban a kockázati csoportokba tartozóknak és a 60 éven felülieknek ajánlja a koronavírus elleni oltás negyedik adagját a kolozsvári járványkórház orvos igazgatója.

Violeta Briciu egy szombati predeáli rendezvényen rámutatott, a negyedik dózis felvételének lehetősége adott, a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ez “határozottan javallott”, másoknak pedig ajánlott. Azt, hogy a második emlékeztető oltást ősszel kérik – amikor várhatóan ismét nőni fog a megbetegedések száma – vagy korábban, egyéni döntés kérdése, és ezt az is befolyásolja, hogy milyen más, nem gyógyszeres megelőzési módszereket áll módunkban alkalmazni – vélekedett a szakember.

“Az mindenképpen bizonyított, hogy már az első emlékeztető dózis védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedés és az elhalálozás ellen” – nyomatékosította.

Violeta Briciu volt egyébként Kolozs megyében az első személy, aki beoltatta magát a koronavírus elleni vakcinával, és elmondása szerint a negyedik oltást is kérni fogja.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: