20 éves a Magyar Ifjúsági Tanács

KÖZLEMÉNY

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) húszéves fennállását ünnepelte 2015. november 28-án Székelyudvarhelyen. A tanács a nemzeti elkötelezettségű erdélyi magyar fiatalok civil szervezeteit tömöríti, azaz a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetségét (MISZSZ), a református Ifjúsági Keresztyén Egyesületet (IKE), az unitárius Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletet (ODFIE) és az Erdélyi Magyar Ifjakat (EMI).

MIT_Tokes

Az ünnepség meghívottjaként Tőkés László európai képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke gratulált az ifjúsági ernyőszervezet által eddig elvégzett társadalomszervezési, közösségépítő munkához, az elért eredményekhez, külön kiemelve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor évről évre történő sikeres megrendezését. Elismeréssel idézte föl, hogy a 2007-es európai parlamenti választásokon más szervezetekkel egyetemben a MIT is támogatta az ő egyéni jelölését és indulását, s azóta az erdélyi magyar fiatalok képviselőjének is tekinti magát. Tőkés püspök kiemelte, hogy a tanács két egyházi hátterű tagszervezete erkölcsi és hitbéli alapot ad a tömörülésnek, amelyről elmondható: olyan értékrendszert jelenít meg és olyan közösségi élményt őriz, ami manapság már egyre ritkább. Ezen vonatkozásban említésre méltó az EMNT és a MIT közötti nézet- és értékazonosság. Tőkés László arra kérte ez alkalommal a fiatalokat, hogy támogassák az aláírásgyűjtést ahhoz a petícióhoz, amelyet egész Európa s azon belül Erdély védelmében fogalmaztak meg a magyar nemzet választott vezetői.

MIT_Szilagyi

Az ünnepségen szintén meghívottként vett részt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, aki felszólalásában az ifjúságnak a nemzeti ügyekhez való pozitív viszonyulását méltatta, visszautalva azokra az évekre, amikor az erdélyi magyar közélet megpezsdítésében jelentős szerepet játszottak a MIT mai tagszervezetei. Meg is köszönte a fiatalok önzetlen segítségét és részvételét azokban az akciókban, amelyeket az évek során közösen vittek sikerre.

Székelyudvarhely, 2015. november 29.                                                                    Tőkés László
                                                                                                                                  EP-képviselő
                                                                                                                                   Sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: