200 lejes szociális ösztöndíjban részesülnek a hátrányos helyzetű tanulók

Az érdemösztöndíj összege is emelkedett

Egységesen 200 lejes szociális ösztöndíjban részesülnek a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű diákok. Erről szerdán készül határozatot elfogadni a kormány – jelentette be a kabinet ülésén Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A tárcavezető közlése szerint a kedvezményezettek körébe sorolják a kisjövedelmű családok gyermekeit, az árva és félárva diákokat, de a krónikus betegségekkel küzdő vagy fogyatékkal élő kiskorúakat is.

A miniszter hangsúlyozta: az ösztöndíj összege is nőtt, 200 lej lesz, míg 2020-ban 100 lej, korábban pedig csak néhány lej volt.

A tanulmányi ösztöndíjak havi összege 150, az érdemösztöndíjaké 200, a kiemelkedő teljesítményért járó ösztöndíjaké pedig 500 lej.

Cîmpeanu arról is beszámolt, hogy a kormány jövő heti ülésén kerül napirendre a tanulók ingázási költségeit támogató sürgősségi rendelettervezet. Ezt a támogatást nem fix összegben állapítják meg, hanem a szállítási költségekhez igazítják, így az ingázó diákok esetenként akár 200-300 lejt is kaphatnak.

A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szociális ösztöndíjakat az önkormányzatok költségvetésén keresztül az állami büdzséből, a diákok ingázásának támogatását pedig a tanügyi tárca büdzséjéből biztosítják.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szociális ösztöndíj halmozható a jó tanulmányi eredményért járó érdemösztöndíjjal, melynek értéke 500 lej, így egy társadalmilag-gazdaságilag hátrányos helyzetű, jól tanuló diák akár havi 1000 lejes támogatást is kaphat az államtól, ha az ösztöndíjhoz hozzáadódik az ingázási támogatás is. A szociális ösztöndíj a nyári vakáció idején is jár – szögezte még le Cîmpeanu.


A kormány növeli a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazott diákok pénzjutalmát

A kormány megemelni készül a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazott diákok pénzjutalmát – nyilatkozta a kabinet szerdai ülése kezdetén a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă elmondta, az elfogadás előtt álló kormányhatározat szerint 20.000 lejig terjedő összeggel premizálják a jól teljesítő tanulókat.

Közlése szerint a kormány megoldani készül a diákok ingáztatását is, és a szükséges intézkedésekről már egyeztetett az oktatási miniszterrel és a helyhatóságok képviselőivel is. ‘Biztosítanunk kell valamennyi tanuló hozzáférését az oktatáshoz’ – fogalmazott a miniszterelnök.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter ismertette a nemzetközi tantárgyversenyek díjazottjainak szánt összegeket. A terv szerint 20.000 lejig terjedő pénzjutalmat kap az a tanuló, aki maximális pontszám elérésével érdemli ki az aranyérmet egy nemzetközi tantárgyversenyen; 15.000 jár az aranyérmes, de a maximális pontszámot el nem érő versenyzőknek; 12.500 lej az ezüstérmeseknek és 10.000 lej a bronzérmeseknek.

A hazai tantárgyversenyek díjazottjainak pénzjutalma szintén jelentősen nő: az országos tantárgyversenyen első helyezett csapat – csoportos versenyek esetén – eddig 22 lejt kapott eddig egy 2016-os kormányhatározat értelmében, ezt az összeget most 600 lejre emelik.

A pénzjutalmakat a tanügyminisztérium költségvetéséből fizeti ki.

Cîmpeanu azt is elmondta, hogy a kormány szerdán sürgősségi rendeletet fogad el, amellyel további 50 tanintézetre terjeszti ki a Meleg ételt az iskolákba programot. Az intézkedés a Képzett Románia országos terv része, amelynek egyik célkitűzése szerint legalább egymillió tanuló fog meleg ebédhez jutni az iskolában.


Cîmpeanu: a korábbi 300 helyett 350 iskolában kapnak a diákok meleg ételt

A korábbi 300-ról 350 tanintézetre terjesztette ki egy szerdán elfogadott sürgősségi rendelettel a kormány a Meleg étel az iskolákban programot – jelentette be az oktatási miniszter.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu elmondta, akad olyan megye, ahol megháromszorozódott a programban részt vevő iskolák száma. ‘Ez egy fontos intézkedés, mert nagyon gyakran az ebéd lehetőségén múlik, hogy a szülők iskolába küldjék a gyermekeiket’ – jelentette ki.

A miniszter hozzátette: ha a parlament elfogadja ebben az évben az új közoktatási törvényt, 2023 szeptemberétől legkevesebb egymillió diák fog meleg ételt kapni az iskolákban.


Cîmpeanu: nem vettünk el senkitől semmilyen ösztöndíjat

Az ötödikes diákok már a tanév első napjától tanulmányi ösztöndíjra jogosultak – szögezte le a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu arra a kérdésre válaszolt, hogy mivel indokolja az ötödikesek érdemösztöndíjának és a lakhelyüktől eltérő településen tanuló középiskolások szociális ösztöndíjának eltörlését.

A miniszter “fake news”-nak nevezte a kérdésben szereplő információkat. Közölte, hogy az ötödikesek tanulmányi ösztöndíjra jogosultak, a romániai oktatás történelmében először már a tanév első napjától. Emlékeztetett arra, hogy eddig az ötödikeseknek csak a második félévben járt négy hónapon keresztül tanulmányi ösztöndíj, az érdemösztöndíj összege pedig 200 lej volt, és ebből kevesen részesültek. ‘Jelenleg az összes ilyen ötödikes 150 lejes tanulmányi ösztöndíjat kap, kilenc hónapon át. Szülőként én elgondolkoznék azon, hogy mi a jobb: négy hónapon át havi 200 lejes ösztöndíjat kapni, mint eddig, vagy kilenc hónapon át havi 150 lejes ösztöndíjat, ahogy mostantól történik, ennek a miniszteri rendeletnek köszönhetően’ – jelentette ki Cîmpeanu.

A miniszter hozzátette, hogy a társadalmi, jövedelmi, egészségügyi és egyéb kritériumokat teljesítő tanulók szociális ösztöndíjat kapnak. Emellett a lakhelyüktől eltérő településen tanuló diákok ingázási támogatásban részesülnek.

‘Nem vettünk el senkitől semmilyen ösztöndíjat. Ha az ösztöndíjak költségvetése ötszörösére nő, azt hiszem, magától értetődik, hogy a diákok sokkal több pénzt kapnak, beleértve az ingázó vidéki tanulókat is’ – magyarázta a tárcavezető.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy az ösztöndíjkérelmek benyújtási határideje szeptember 30.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: