2016 a magyar összefogás éve kell, hogy legyen

    Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint 2016 a magyar összefogás éve kell, hogy legyen. Biró Zsolt a keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján beszélt erről.
    A politikus a 2015-ös év legfontosabb eseményeinek a számbavételekor elsősorban arról a keretmegállapodásról beszélt, amelyet pártja a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) kötött december 18-án. Úgy vélte, hogy a megállapodással nem az egyik vagy a másik párt, hanem az erdélyi magyar közösség nyert. A dokumentum azt teszi lehetővé, hogy minél több erdélyi településnek legyen magyar polgármestere, és az önkormányzati testületekben minél több magyar képviselő legyen.
    Biró Zsolt hozzátette, pártja a székelyföldi települések többségén versenyezni fog az RMDSZ-szel, de olyan versenyt szeretne, amelyik a sportszerűség határain belül zajlik. Az MPP elnöke különösen fontosnak tartotta, hogy Marosvásárhelyen 2016-ban ismét magyar politikus üljön a polgármesteri székbe, hiszen – mint fogalmazott – a városban él az erdélyi magyar választópolgárok csaknem egytizede. Hozzátette, a sikerhez félre kell tenni a pártérdekeket. Kijelentette: ha olyan emberek lesznek a magyarság jelöltjei, akikről elhiszik a választók, hogy ténylegesen az ő érdekeit szolgálják, “akkor szinte mellékes, hogy milyen zászló alatt indítjuk a választásokon”.
    Az MPP elnöke szerint az RMDSZ-szel aláírt megállapodás azáltal teljesedik majd ki, hogy január és február folyamán településről-településről elemzik a helyzetet, és mindenütt a helyi magyar képviselet megerősödését eredményező döntést hozzák meg. Biró Zsolt azt is megemlítette, hogy pártja jövőre parlamenti párttá válik. Jelöltjei ugyan az RMDSZ választási listáján indulnak a 2016 őszén tartandó parlamenti választásokon, a szövetséggel kötött megállapodás azonban teljes szabadságot biztosít az MPP számára az RMDSZ frakción belül.
    Biró Zsolt az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőinek hétfői megbeszélését úgy értelmezte, hogy immár az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is kezdi belátni az összefogás szükségességét a 2016-os választási évben.

Gazda Árpád/MTI
(Címfotó: realitatea.net)

Kérem ossza meg ismerőseivel: