22 környezetvédelmi projektet támogatnak a Zöldövezet program keretében

Közzétették a nyertes pályázatok listáját

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közzétette a 17. alkalommal meghirdetett Zöldövezet program nyertes pályázatainak listáját, amelyek a helyi közösségek és főként fiatalok bevonásával a védett területek megőrzése érdekében és a permakultúrás kertművelés népszerűsítése céljából fognak megvalósulni. A 22 projekt megvalósítására odaítélt támogatás összértéke meghaladja a 800.000 lejt.

A kiválasztott projektek célja a környezettudatosság növelése különböző tevékenységek és programok révén, valamint felhívni a figyelmet a védett területek megőrzésének fontosságára. A támogatott projektekben tervezett tevékenységek közül megemlíthetjük többek között a Biodiverzitás napján szervezett különböző programokat, tematikus tanösvények kialakítását, Junior Ranger táborokat gyerekeknek, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságát tudatosító programokat, valamint közösségi kertek létrehozását és a permakultúrás kertművelést népszerűsítő tevékenységeket az ország 17 megyéjében.

“Büszkék vagyunk a  MOL Románia legrégebben működő CSR-platformjára, a Zöldövezet programra, amely révén 17 éve járulunk hozzá ahhoz, hogy a fiatalok megtanulják szeretni és tisztelni a természetet. A program keretében támogatott projektek tükrözik a fenntarthatósággal kapcsolatos elképzeléseinket és szándékainkat, valamint a helyi közösségek támogatása iránti hosszú távú elkötelezettségünket. Öröm számunkra, hogy az emberek fogékonyak a környezetvédelmi kérdésekre és hogy együtt egy fenntarthatóbb jövőt építhetünk a fiatalabb generációk számára. mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A Permakultúra a Városi  Övezetekben programrész keretében 8 projektet jelöltek támogatásra, amelyeket az ország 8 megyéjében valósítanak meg. Ezen projektek célja az ökológiai szemléletű gazdálkodási forma népszerűsítése a városi területeken. Ugyanakkor a támogatásra jelölt projektek  megvalósulása nagyban hozzájárul a permakultúra helyi szintű népszerűsítéséhez és a fenntartható mezőgazdasági kezdeményezések megvalósításához.

További 14 környezetvédelmi projekt részesül finanszírozásban a program másik komponensében, a Védett Területek programrészben. Akárcsak a korábbi években, idén is a támogatott tevékenységek közé tartozik a tematikus tanösvények létrehozása védett területeken, Junior Ranger táborok szervezése, valamint tematikus napok szervezése, mint például a Védett terület napja, vagy Biodiverzitás napi események és különböző környezeti nevelési tevékenységek. Ebben a programrészben az ország 12 megyéjében valósítanak meg projekteket.

 „Továbbra is támogatjuk a védett területek népszerűsítését célzó projekteket, valamint az olyan kezdeményezéseket, amelyek széles körben ismertetik a permakultúrát,  az ökológiai szemléletű gazdálkodási formák fontosságát a helyi közösségek aktív bevonásával. A MOL Romániával kialakított 17 éves eredményes partnerségünk alapja a közös szándékunk, amelynek célja a pozitív, közösségi szinten történő változások elősegítése, főként a fiatalok környezet iránti tiszteletének, illetve az ember és természet közötti kapcsolat erősítése”, mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Zöldövezet program a 2022-ben elért kiemelkedő eredményeiért második díjat nyert a 2023-as Romanian CSR Awards versenyen. A 2022-es programban hirdették meg először a Permakultúra a városi övezetekben programrészt és ebben az évben, a program két komponense keretében összesen 26 projektet támogattak, amelyek résztvevőinek száma meghaladja az 5.500 főt. Figyelemre méltóak a Permakultúra a városi övezetekben programrész első évének eredményei: többek között 163 környezeti nevelési tevékenységet szerveztek, 7.107 m2 területet műveltek és alakítottak át a permakultúra elvei alapján és 1.865 cserjét és fát ültettek.

A Zöldövezet program eddigi 16 kiadása során összesen 671 környezetvédelmi projektet támogattak  több mint 9 millió lejjel. A finanszírozott projektekben több mint 250.000, főként fiatal személy vett részt.  A program keretében létrehozott vagy felújított zöldövezetek összterülete meghaladja az 550.278 m2–t. Ugyanakkor, a programban 162 Junior Ranger tábort és 2.824 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek, amelyek keretében a fiatalok bővíthették környezetvédelmi ismereteiket.

A programról további részletek a www.zoldovezet.ro és a www.repf.ro honlapokon találhatók.


A Polgár-Társ Alapítvány közleménye


A Zöldövezet program Permakultúra a Városi Övezetekben programrészben benyújtott pályázatok elbírálása befejeződött. Ebben a programösszetevőben összesen 8 projekt javasolt támogatásra.


A Zöldövezet program Védett Területek komponensében benyújtott pályázatok elbírálása befejeződött. Ebben a programösszetevőben összesen 14 projekt javasolt támogatásra.

Kérem ossza meg ismerőseivel: