26 településen kezdődhet el az önkéntes használatú hulladékudvarok megépítése

A hulladékudvarok létrehozására november 22-éig pályázhatnak az önkormányzatok

Huszonhat önkormányzattal írt alá csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter finanszírozási szerződéseket hulladékudvarok létrehozására, több mint 114 millió lej értékben.

Az eseményen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök is, aki elmondta: a kormány összesen 565 hulladékudvar létrehozását tervezi országszerte, és 590 millió eurót fordít erre a célra. Emlékeztetett arra, hogy a kormány összesen 1,2 milliárd eurót szánna a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére. Az ambiciózus terv lényege, hogy 2030-ra a városi háztartási hulladékoknak legfeljebb a 10 százaléka kerüljön a szeméttelepekre.

A miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve és az öntudatos polgárok segítségével el lehet érni ezt a célt. Ciucă fontosnak nevezte, hogy Romániában a “fogyasztói társadalom újrahasznosító társadalommá változzon” és az ipar a körforgásos gazdaság elvein alapuljon.

Tánczos Barna az eseményen elmondta, hogy a hulladékudvarok hiánypótló beruházások, mert a legtöbb település a megfelelő infrastruktúra hiányával küzd. ‘A helyreállítási alapból olyan önkéntes használatú hulladékudvarok létrehozását támogatjuk, ahová a lakosság azt a háztartásban keletkező szemetet viheti be, amit nem szállít el a köztisztasági szolgáltató. Gratulálok azoknak az önkormányzatoknak, akik elsőként pályáztak, köztük Maros, Hargita és Bihar megyei települések is. Bízom benne, hogy minél több településvezető felismeri a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, hiszen országszerte több mint 565 hulladékudvar megépítését tudjuk támogatni’ – idézte a tárcavezetőt az RMDSZ csütörtöki közleménye.

A magyar többségű települések közül a Maros megyei Balavásáron, Marosszentgyörgyön és Gernyeszegen, a Hargita megyei Székelyudvarhelyen, valamint a Bihar megyei Bihar községben épülhetnek meg elsőként a hulladékudvarok. Ugyanakkor az első 26 finanszírozásban részesülő település között van Szászrégen, Segesvár, Arad és Beszterce is.

A hulladékudvarok létrehozására november 22-éig pályázhatnak az önkormányzatok. Eddig már 264 település nyújtott be igénylést, amelyek elbírálása folyamatos. A Környezetvédelmi Minisztérium 452,2 millió eurót különített el helyreállítási alapból (PNRR) a létesítmények létrehozására. A szelektív hulladékgyűjtő udvarokra községek, városok, fejlesztési társulások is pályázhatnak, sőt több település közös pályázatot is benyújthat.

Egy hulladékudvar hozzávetőleg 50 ezer személyt szolgál ki, a környezetvédelmi tárca egy típustervet is a pályázó települések rendelkezésére bocsát. A hulladékudvarokban a lakosok például a használt gumiabroncsokat vagy bútorokat, az elektromos és elektronikai hulladékot, használt akkumulátorokat, a veszélyes hulladékokat, vagy akár az építési és bontási hulladékokat is leadhatják majd.

A városok november közepéig digitalizált hulladékgyűjtő szigetek létrehozására is pályázhatnak, amelyekkel a szelektív hulladékgyűjtési infrastruktúrájukat bővíthetik.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: