2,7 millió lejt kapott a gyermekvédelem a kormánytól

A hiányzó összeg megszerzéséhez további erőfeszítésekre van szükség 

A kormány visszaosztásból 2,7 millió lejt utalt a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság számára, miután anyagi helyzete miatt az intézmény igazgatója, Elekes Zoltán Borboly Csaba megyei tanácselnökkel közösen Bukarestbe látogatott, hogy az illetékes minisztériummal megoldást keressenek.

– Ez is azt bizonyítja, hogy ha nem emeljük fel a hangunkat, és nem fejezzük ki igényeinket Bukarestben, akkor nem érhetünk el eredményeket – fogalmazott Borboly Csaba a kormányrendelet kapcsán. Hozzátette, a szükséges 19 millió lejből 2,7 milliót kapott a gyermekvédelem, ez több, mint amit a múlt héten ígértek, de a gyermekek és a hátrányos helyzetűek ellátása komoly felelősség, ezért további erőfeszítésre van szükség, és kiegyenlítésre településeink és a megye számára.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság a többi országos gyerekvédelmi igazgatósághoz hasonlóan anyagi problémákkal küzd, mivel az alkalmazottak bérét megemelték, de a fizetésalapot nem növelte a kormány, illetve költségvetésük csökkent a tavalyhoz képest. Ezért a megyei tanács alintézménye a minisztériumtól kért segítséget. Ezenkívül a megyei tanács testülete legutóbbi rendkívüli ülésén úgy döntött, közösen japán sztrájkba lépnek, hogy folyamatosan jelezzék kérésüket a minisztériumnak. A japán sztrájkhoz Hargita Megye Tanácsának testületét követően a megyei tanács munkaközössége is csatlakozott, fehér karszalag viselésével szeretnék jelezni, hogy szolidárisak a szociális és gyerekvédelmi igazgatósággal, mert nem lehet hagyni, hogy az intézetekben élő gyermekek, idősek és fogyatékosok ellátása veszélybe kerüljön. A témában készült felvétel megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1378681775512535/, valamint előzetes közleményünket a következő linken olvashatják: http://hargitamegye.ro/hirek/tobb-mint-ezer-gondozasra-szorulo-gyerek-idos-es-fogyatekkal-elo-helyzete-valik-kilatastalanna.html.

Kérem ossza meg ismerőseivel: