30.237 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

2622 személy már az emlékeztető oltást is megkapta

Az elmúlt 24 órában 34.807 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által kedden közzétett adatokból.

Ezzel 267.424-re nőtt a beoltottak száma, 2622 személy már az emlékeztető oltást is megkapta.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 62-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 15 helyi, 47 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 871 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 317 helyi, 554 pedig általános jellegű volt, egy eset kivizsgálása folyamatban van.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_jan19a


CNCAV: Nem függ az antitestmennyiségtől a védőoltás időpontja

A klinikai vizsgálatok során nem volt kritérium az, hogy el kell telnie egy bizonyos időnek a COVID-19-ből való kigyógyulás után ahhoz, hogy valaki megkapja a védőoltást. A betegségen nemrég átesett személyeket még ösztönzik is arra, hogy jelentkezzenek az oltásra, hogy megfigyelhessék az esetleges mellékhatásokat, de kijelenthető, hogy a kutatás során nem lépett fel nagyobb számban mellékhatás ezek körében, mint a többi önkéntes esetében – közölte kedden az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Minthogy korlátozott számú vakcina áll rendelkezésre, a betegségen átesett személyek dönthetnek úgy, hogy 90 nappal később jelentkeznek oltásra, de ez nem kötelező – írja a CNCAV.

A CNCAV hangsúlyozza, hogy az oltás az “egyetlen hatékony intézkedés’, amely képes korlátozni a járvány negatív következményeit.


Napi akár 150 ezer személy is immunizálható Romániában

Napi akár 150 ezer személy is immunizálható Romániában, amennyiben rendelkezésre áll az oltóanyag – jelentette ki kedden az Európa FM műsorában Florin Cîţu miniszterelnök.

A kormányfő értesülései szerint Románia a 18. helyen áll világ-, és a 6. helyen Európai Unió szinten, ami az oltási kampányt illeti.

Hozzátette: a tervek szerint Románia március végéig 2,4 millió dózis vakcinát kap a Pfizertől és 430 ezret Modernától.

Megerősítette: a kormány célja, hogy szeptemberig legalább 10,4 millió román állampolgár kapja meg az oltást, az emlékeztető oltással együtt.

Cîţu szerint a második félévtől kezdve az Astra Zeneca által kifejlesztett vakcina is rendelkezésre fog állni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: