33 rászoruló családnak jut az első gyűjtéséből

Együtt Egymásért, Szentmiklósiakért

Adj örömmel, szeress nagylelkűen! mottóval idén 3. alkalommal zajlik tartósélelmiszer-gyűjtés az Együtt Egymásért, Szentmiklósiakért program keretében.

A program partnerei helyi civil szervezetek, egyházközségek, helyi vállalkozások, koordinátora pedig az önkormányzat Szociális Osztálya. Adventben hétről hétre tartós élelmiszert gyűjtünk közösségi szinten, amelyet a következő hét elején kapnak majd kézhez szűkös körülmények között élő gyergyószentmiklósi idősek, családok.

Az első szombaton, november 26-án két civil szervezet, a Domokos Pál Péter Dalkör Női Kórusa és az Ipartestület Férfikara fogadta örökbe a Sláger Centerben elhelyezett gyűjtőpontot. A kórusok meglepetésműsorral készültek, külön-külön, ráadásként pedig együtt is énekeltek.

adakozas_korusok

“Idén 3. éve, hogy útnak indult ez a program, és számomra az a legszebb benne, hogy évről évre egyre csak nő a partnerek száma, egyre többen és többen vesznek részt városunk civil szervezetei és cégei közül, így az egyházak és az önkormányzat együttműködésével városi szintre nőtt és igazi összefogássá alakult. Jó látni, ahogyan a jó célért ennyi ember együtt mozdul, áldoz szabad idejéből, energiájából.
Az Együtt Egymásért program tartós élelmiszer-gyűjtés céljával zajlik városunkban. Úgy érzem, mégis sokkal többről szól, mint az összegyűlő liszt, cukor, pástétom, stb. Miért mondom ezt? Egy kis történet szépen elmondja.
A német költő, Rilke egy időben Párizsban élt. Naponta bejárt az egyetemre egy francia barátnője kíséretében. Útja egy nagyon forgalmas útvonalon vezetett át. A kereszteződésnél állandóan egy koldusasszony tartózkodott. Alamizsnát kéregetett a járókelőktől. Mindig ugyanazon a helyen üldögélt. Mozdulatlan volt. Kezét előre nyújtotta, szemét a földre szegezte. Rilke soha nem adott neki egy fillért sem. Barátnője ellenben gyakran belecsúsztatott a koldus kezébe egy-egy pénzdarabot. Egyszer a fiatal francia nő csodálkozva meg is kérdezte a költőt:
– Te miért nem adsz soha semmit ennek a szegénynek?
– Olyasvalamit kellene adnunk neki, amit nem a kezének, hanem a szívének szánunk – válaszolta a költő.
Másnap Rilke egy rózsabimbóval érkezett. Egyenesen a koldusasszonyhoz ment. A rózsát belehelyezte a kezébe és tovább akart menni. Ekkor azonban váratlan dolog történt: a koldusasszony felemelte a tekintetét, ránézett a költőre, nagy nehezen felkelt a földről, megragadta a férfi kezét és megcsókolta. Majd, a rózsát erősen a szívére szorítva, eltávozott.
Egy héten át nem látta. A másik héten ismét ott ült az utcasarkon, a szokott módon: szótlanul, mozdulatlanul, mint korábban.
– Miből élhetett egész héten át, mikor semmit se kapott? – kérdezte a francia barátnő.
– A rózsából – válaszolta a költő.
Tudom, hogy minden élelem, ami itt gyűl többet jelent azoknak, akik kapják, s azoknak is akik adják. Mert tele van lélekkel, dallammal, mosollyal és mindazzal, amit ez a lelkes közösség beletesz. ” – mondta el Nagy Zoltán polgármester a megnyitón.

adakozas_megnyito

“Adja a Gondviselés, hogy idei adventünket bearanyozza az egymásra való őszinte odafigyelés, és ennek az összefogásnak az ereje olyannyira, hogy a téli ünnepek utánra is évelő csírát hagyjon e közösségben – hogy felismerjük, ha a jó célért összefogunk és együtt teszünk, egy szívet melengető közösségi létet erősítünk meg általa. Mert bármit is adunk – sokkal több, ha lélekkel tesszük azt.”

A megnyitó, illetve a november 26-i gyűjtés eredményeként az első szombaton a következők kerültek a gyűjtődobozba:

87 kg liszt
87 kg cukor
66 l olaj
21 cs. rizs
5 cs. gríz
2 kg kukoricaliszt
2 db halkonzerv
6 db babkonzerv
30 db. májkrém
39 cs., 26×1 kg, 2x 5kg laska
2 kg só
9 cs. szárazborsó
3 db. lekvár
5 cs., 1,5 kg szaloncukor
3 db. margarin
1 db. gombakonzerv
8 db. borsókonzerv
8 db. ecetes uborka
1 db. sajt
1 cs. ételízesítő
3 db. házicsoki
1 tasak sósrúd
1 cs. kávé
30 cs. keksz
19 db. csokoládé
4 db. müzliszelet
2×1 kg, 6 cs. nápolyi szelet
5 cs. pufulec
4 cs. tea

…és a nagyon jó hangulat.

A gyergyószentmiklósi fúvószenekar igazán ünnepélyessé tette a megnyitót – összesen több mint félórás előadásukat hallhattuk, míg várakoztunk. Hálás köszönet érte! Köszönjük a városunk női és férfikarának a szombati szolgálatot, ugyanakkor köszönet mindazoknak is, akik a gyűjtőpontba bármilyen élelmiszert is tettek. Ebből a hét elején 33 rászoruló gyergyószentmiklósi családnak és egyedül álló idősnek jut majd élelemcsomag.

Az elkövetkező héten, december 3-án, szombaton 9-18 óra között a gyűjtőpontot 3 helyi civil szervezet fogadja majd örökbe: a Naturland Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas, valamint a Református Nőszövetség.

Tartós élelmiszer adományt hétköznapokon is lehet átadni, 8-16 óra között a Szociális Osztály Kárpátok utcai székhelyén található gyűjtőpontnál.

Kérem ossza meg ismerőseivel: