38.695 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Összesen már több mint egymillió román állampolgár kapta meg az oltást

Az elmúlt 24 órában 38.695 személy kapta meg Romániában a COVID-19 elleni vakcinát – tájékoztatott a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által közzétett adatokra hivatkozva.

A jelzett időszakban 30.006-an kapták meg a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást, 8679-en az AstraZeneca, tízen a Moderna vakcináját. 38.069 személynek az első, 629 személynek pedig a második dózist adták be.

Ezzel 1.641.874-re nőtt a beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdete óta 1.022.066 személyt oltottak be, közülük 402.267-en az első adagot, 619.809-en pedig a második dózist is megkapták.

Az elmúlt 24 órában 131 esetben regisztráltak mellékhatást az oltást követően, ezek közül 5 helyi, 126 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 5718 allergiás reakciót jegyeztek a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásának beadása után.

oltas_mar3


Már egymillió román állampolgár kapta meg a COVID-19 elleni oltást

Egy 86 éves nő az egymilliomodik román állampolgár, aki megkapta a COVID-19 elleni oltást.

A vakcinát maga az oltáskampányt koordináló bizottság vezetője, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos adta be az idős asszonynak szerdán a bukaresti egyetemi sürgősségi kórházban.

Gheorghiţă egyébként bejelentette: arra készül, hogy önkéntes munkát vállaljon az oltópontokon.

Az eseményen jelen volt Florin Cîţu miniszterelnök is, aki azt ígérte: felgyorsul az immunizálás folyamata.

‘Meg fogják látni, hogy mostantól kezdve fel fognak gyorsulni a dolgok. Eredetileg az volt a célunk, hogy március végéig közelítsük meg az egymilliót. De közelebb kerültünk. Emlékeznek még, hogy arra számítottunk, 2,4 millió dózisunk lesz március végéig. Ehhez képest csak márciusban 2,6 milliót fogunk kapni’ – mondta a kormányfő, hozzátéve, továbbra is szem előtt tartják azt a célkitűzést, hogy szeptember végére 10,4 millió román állampolgár immunizált legyen.

Cîţu kijelentette: Románia a beadott vakcinák lakosságarányos számát tekintve európai szinten az első három ország között van, és ez ‘így is marad’.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: