4. Vásárhelyi Forgatag – Záróközlemény

Új helyszín, új sikerek

Sok szempontból a legsikeresebb rendezvényt zárták augusztus 28-án a Vásárhelyi Forgatag szervezői. A becslések szerint a 367 programpont több mint 90 ezer látogatást vonzott, legtöbben az esti koncerteken vettek részt, minden este megtelt a Sportcsarnok előtti tér forgatagozóval.

A rendezvény sikere többek közt az új helyszínnek is köszönhető, ugyanis kevesebb infrastrukturális problémával találkoztak a szervezők, annak köszönhetően, hogy a Vásárhelyi Forgatag központi helyszíne a Liget volt. Nyilván itt fordult meg a legtöbb ember is, hiszen itt kaptak helyet az olyan nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényrészek, mint a Családi Forgatag, a Civil Sarok, az EgészségForgatag, a kézműves vásár, valamint a zenei rendezvények is a Ligetben, vagy a Sportcsarnok előtti téren zajlottak.

kezmuves

Kézműves vásár (Fotó: Rab Zoltán)

A Családi Forgatagnak a Liget árnyékos terepe, valamint a már eleve ott lévő játszótér tökéletes helyszíne volt, talán ennek is köszönhető, hogy legalább háromszor annyi gyerek volt idén, mint a múlt évben. A nekik szóló programok folyton teltházzal zajlottak, de talán a legnépszerűbb a kézműves sátor volt, ahonnan sosem „fogytak el” a gyerekek.

A Ligetben amúgy naponta körülbelül 18 ezer ember fordult meg, legtöbben az esti koncerteken, minden este tele volt a Sportcsarnok előtti tér.

Idén Kecskemét testvérváros volt a Forgatag díszvendége. A magyarországi településről közel kilencvenen érkeztek Marosvásárhelyre, és az eddigi legváltozatosabb és legszínvonalasabb programmal színesítették a rendezvény kínálatát.

A Szféra leginkább a fiatalok és természetesen a kortárs művészetek tere volt az Aranykakas udvarán. Ott kétezer embert számláltak. A programok közül a Slam poetry bajnokság vonzotta a legtöbb embert, a Vinterio Furniture bútorfelújító workshopja is nagy népszerűségnek örvendett, valamint a vasárnap este Riddim Colony koncertre telt meg igazán az Aranykakas udvara.

A Borudvar is külön helyszínen, külön programmal várta idén a közönséget. Öt borászat, valamint két borszaküzlet kínálta a borait, a több mint ötven féle nedű közt mindenki talált kedvére valót. A négy nap alatt 2082 poharat adtak ki a Borudvarban, a borfogyasztók 60 százalékban fehér bort ittak, 20 százalékban fogyott a rozé és ugyanannyiban a vörös bor. A szervezők számításai szerint 3-4 ezer ember fordult meg a Forradalom utcai udvarban.

A Marosvásárhelyiek világtalálkozója immár negyedik alkalommal hívta haza az elszármazottakat kicsit együtt ünnepelni. A délelőtti pikniken, valamint az esti gálán összesen 1500-an vettek részt, főként marosvásárhelyiek és magyarországiak, de volt, aki Dániából, Svédországból, Izraelből, vagy épp Amerikából érkezett haza nosztalgiázni.

vilagtalalkozo

Marosvásárhelyiek világtalálkozója – Délelőtti piknik (Fotó: Boda Levente Gergely)

A Forgatag ideje alatt minden nap megtelt a Kultúrpalota is, szerdán a megnyitó gálára, csütörtökön az operettgálára, pénteken Csányi Sándor előadására, szombaton a Világtalálkozó gálájára tértek be a marosvásárhelyiek, vasárnap délelőtt verbunkverseny, míg délután nótaest csalogatta a közönséget.

Az újdonságok közt említhetjük az I. Erdélyi Pálinka- és Párlatversenyt, amelyre több mint harminc termelő több mint száz mintát küldött be. Az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjaiból összeálló zsűri vakkóstolással, a szakmában ismert 20 pontos értékelési rendszer alapján 17 pálinkát aranyéremre, 27-et ezüstéremre és 21-et bronzéremre érdemesnek tartott. A Verseny Győztesét, illetve a 2016-os Forgatag Pálinkáját a 17 aranyérmes párlat közül újrakóstolással választották ki. A verseny győztese az oroszhegyi Ambrus Levente vilmoskörtéje lett, a Forgatag Pálinkája címet pedig a székelyudvarhelyi Mátyás József fekete ribizli pálinkája nyerte.

A már említett helyszínek mellett színházi előadásokra, kiállításokra, könyvbemutatókra, városismereti sétákra, valamint gazdasági konferenciára is ellátogathattak a forgatagozók.

Idén először a Vásárhelyi Forgatagnak fővédnöke is volt, dr. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének személyében, aki bejelentette, jövőre is vállalja ezt a megtiszteltetést.

Aki nem volt ott, a rendezvény különböző programjaiból ízelítőt kaphat a www.forgatag.ro oldalon, valamint a Vásárhelyi Forgatag facebook oldalán.

Kérem ossza meg ismerőseivel: